Проверка На Факти: Снимки НЕ Показват, Че Партиите ГЕРБ И ДПС Купуват Изборни Гласове През 2024 г., С Хранителни Продукти

проверка на факти

  • от: Lead Stories автор
Проверка На Факти: Снимки НЕ Показват, Че Партиите ГЕРБ И ДПС Купуват Изборни Гласове През 2024 г., С Хранителни Продукти Няма Връзка

Показват ли снимки в ТикТок видео опит за купуване на гласове с брашно и ориз от българските партии ГЕРБ и ДПС по време на европейските и предсрочни парламентарни избори в България през 2024 г.? Не, това не е вярно: Снимката, на която се вижда надписа ГЕРБ, се отнася до твърдение от 2021 г., което вече е опровергано като невярно, а другата снимка с хранителните продукти и бюлетината на ДПС, показана в ТикТок, е свързана с разследване на нарушение от страна на физическо лице по време на изборите през 2021г. и няма връзка с дейността на партията.

Твърдението се появява във видео, публикувано на 1 юни, 2024 г., което вече не е налично в ТикТок, но е архивирано от Lead Stories тук с надпис български, който гласи:

Дoкъде ни докараха ГЕРБ, ДПС. Купуват гласове с брашно и ориз.

Ето как изглежда публикацията в TikTok към момента на писане:

Screenshot 2024-06-12 at 8.51.40.png

(Източник: ТикТок екранна снимка, направена в сряда, 12 юни 07:34:52 2024 UTC)

Твърдението е направено няколко дни преди изборите (архивирано тук) за европейски парламент и предсрочни парламентарни избори, проведени в България на 9 юни, 2024 г., в разгара на предизборната кампания. Важно е да се отбележи, че текстът в твърдението не споменава директно 2024 г., но видеото e публикувано малко преди изборния ден, когато българските граждани правят своя информиран избор за кого да гласуват. Голяма част от съдържанието в ТикТок канала, споделил въпросното видео, е насочено към двете партии ГЕРБ (архивирано тук) и ДПС (архивирано тук), както може да бъде видяно във видеа, които не са налични вече в ТикТок канала, но са архивирани от екипа на Lead Stories тук и тук).

Показаните в ТикТок видеото две снимки с хранителни продукти и материали с имената на партиите ГЕРБ и ДПС не са свързани с провежданите през юни 2024 г. избори. При по-внимателен преглед на снимката, в която присъства името на ГЕРБ, се забелязва изобразена 2021-ва година. На другата снимка се вижда, че номер "9" върху бюлетината за гласуване на ДПС, не съвпада с номер "28" (архивирано тук) от изборите през 2024 г. Според сайта на Централната избирателна комисия, партия ДПС е регистрирана за изборите за народни представители на 4 април 2021 г. (архивирано тук) с бюлетина номер 9.

Търсене на двете снимки една до друга в Google Lens, извършено на 12 юни 2024 г., намира много резултати и потвърждава, че снимката, на която се вижда името на партия ГЕРБ, е от 2021 г. Един от резултатите е публикация (архивирано тук) на сайта на българската медия bTV от 27 март 2021 г., показваща видео от брифинг на партия ГЕРБ, проведен на 27 март 2021 г., в който партията официално опровергава разпространяваната по това време невярна информация в социалните мрежи, свързана с тази снимка.

По време на този брифинг представители на партията определят случая със снимката като тежка и груба фалшификация и поясняват, че същата снимка е първоначално използвана в инициатива на ГЕРБ от 19 декември 2021 г. за предоставяне на помощ на хора с икономическо неравностойно положение в Перник. Друг пример от същия брифинг доказва, че изображението е свързано със същата инициатива в град Плевен. Тома Биков (архивирано тук), народен представител от партия ГЕРБ, добавя, че всяка година от ГЕРБ организират такива благотворителни практики в различни български градове и определя случилото се като част от кампания за разпространение на фалшиви новини.

Търсене в Google (архивирано тук), направено на 12 юни 2024 г., на комбинация от фразата "Рестарт на държавността," цифрата "9," която е номерът на бюлетината на снимката, както и името на партията "ДПС," показва (архивирано тук), че това е бюлетината на партия ДПС от парламентарните избори през 2021 г.

Допълнително търсене (архивирано тук) чрез Google, проведено на 12 юни 2024 г., на комбинация от думите "ДПС," "гласове" и "брашно", от текста в твърдението, намира резултати със същата снимка, показваща бюлетината на ДПС в медийни публикации от 2021 г., както може да се види тук и тук (архивирано тук и тук).

Друг резултат от това търсене показва, че тази снимка е предизвикала разследване за купуване на гласове, което е установило, че извършителят Юлиян Павлов, на 25 години, е раздавал пакети с храни на стойност 2,50 лв. всеки, на общо 18 човека.

В статия (архивирано тук) от 6 юни 2021 г. на смолянската медия Otzvuk, е поместено видео с извършилия нарушението младеж, който споделя:

Не съм очаквал, че това е против закона. Никой не ме е накарал да направя това.

Юлиян Павлов добавя:

Сам купих продуктите. Всичко стана на моя глава.

За тази своя инициатива, Павлов получава условна присъда.

Друга проверка на факти, извършена от екипа на Lead Stories, свързана с проведените в България европейски и предсрочни парламентарни избори през юни 2024 г., може да бъде видяна тук.

За Нас

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories е уебсайт за проверка на факти, който винаги търси най-новите неверни, подвеждащи, измамни или неточни истории, видеоклипове или изображения, които са станали вайръл в интернет.
Забелязали сте нещо? Информирайте ни!.

Lead Stories е:


Най-Четени

Най-Нови

Споделете вашето мнение