Проверка На Факти: НЯМА Мъртви Души Сред 6.6 Милиона Гласоподаватели, Обявени От ЦИК За Изборите През Октомври 2024 г.

проверка на факти

  • от: Lead Stories автор
Проверка На Факти: НЯМА Мъртви Души Сред 6.6 Милиона Гласоподаватели, Обявени От ЦИК За Изборите През Октомври 2024 г. БГ В Чужбина

Вярно ли е, че 6.6 милиона българи, които имат право да гласуват на парламентарните избори през октомври в България, включват и мъртви души? Не, не е вярно: Този брой включва всички български граждани в страната и в чужбина, които имат право да гласуват.

Твърдението се появява в ТикТок видео (архивирано тук), публикувано на 14 септември 2024 г., със следния надпис:

Изборни измами

Разказвачът в ТикТок видеото споделя следното:

Според ЦИК повече от 6.6 милиона българи ще имат право на глас за предстоящите избори за парламент през месец октомври. Странното е, че според Националния статистически институт (НСИ), общото население е малко повече от 6.4 милиона, от които около милион са непълнолетни и нямат право на глас. Изглежда партиите като ГЕРБ и ДПС имат специални умения и успяват да събудят и мъртвите по време на избори.

Ето как изглежда публикацията в ТикТок към момента на писане:

Screenshot 2024-09-19 150134.png

(Източник: ТикТок екранна снимка, направена на 19 септември 13:01:37 2024 UTC)

Невярното твърдение, че обявените от ЦИК 6.6 милиона български гласоподаватели за предстоящите парламентарни избори през месец октомври са далеч над реалния брой, според данните на Националния статистически институт (НСИ) и включват мъртви души, се разпространява в социалните медии в България (архивирано тук и тук).

На 19 септември 2024 г. в телефонен разговор до Lead Stories от Националния статистически институт (НСИ) заявиха, че твърдението е невярно, тъй като използваната статистическа ставка за сравнение е неприложима в случая. Населението на България към 31 декември 2023 г. (архивирано тук) по области, общини, местоживеене и пол в действителност е 6 445 481, но тази цифра включва само българските граждани, намиращи се на територията на страната. По-късно същия ден, в имейл до Lead Stories от НСИ заявявиха следното:

Данните от регистър Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГД ГРАО), по които се правят избирателните списъци, и данните на НСИ се различават методологически и отразяват различни показатели. Затова и показват различен брой на хората.

В регистър ГРАО са включени всички български граждани, дори и живеещите в чужбина. Докато данните на НСИ показват всички хора, живеещи постоянно в България, дори и да не са български граждани.

Данните на НСИ от преброяванията се използват единствено за определяне на многомандатните райони.

Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГД ГРАО) (архивирано тук) е част от специализираната администрация на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). В отговор до Lead Stories от 22 септември 2024 г. от ГД ГРАО споделиха следното:

Избирателните списъци, съгласно чл. 23, ал. 1 от Изборния кодекс (ИК) (архивирано тук), се съставят от общинските администрации и се отпечатват от МРРБ - ГД ГРАО въз основа на Националния регистър на населението - Национална база данни (НБД) "Население", която се актуализира ежедневно с подадените от общинските администрации данни за промените в гражданската регистрация на лицата. Националният регистър на населението се поддържа съгласно Закона за гражданската регистрация (ЗГР) (архивирано тук) и в него се вписват всички български граждани, независимо от местопребиваването им (в Република България или чужбина). Съгласно ИК, в избирателните списъци за Народно събрание се отпечатват всички български граждани с избирателни права, независимо дали към изборния ден живеят в България или в чужбина. Избирателите се отпечатват в избирателни списъци по техния постоянен адрес. Всеки български гражданин, независимо от местоживеенето си, има постоянен адрес в Република България (същият е изписан на гърба на личната му карта), съгласно ЗГР.

Броят на избирателите в предварителните списъци за изборите за Народно събрание на 27 октомври 2024 г., публикуван (архивирано тук) на официалния сайт на ЦИК е 6 640 383.

Други проверки на фактите от Lead Stories, свързани с изборите в България може да разгледате тук и тук.

Искате ли да информирате и други за достоверността на тази история?

Вижте кой го споделя (може дори да са ваши приятели...) и оставете линк в коментарите.:

За Нас

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories е уебсайт за проверка на факти, който винаги търси най-новите неверни, подвеждащи, измамни или неточни истории, видеоклипове или изображения, които са станали вайръл в интернет.
Забелязали сте нещо? Информирайте ни!.

Lead Stories е:


Най-Четени

Най-Нови

Споделете вашето мнение