За Нас | Lead Stories

Какво правим

Lead Stories е иновативен уебсайт, създаден през 2015 г., който е получил награда за проверка на факти и разобличаване на неверни твърдения, съчетавайки голям набор от данни с журналистиката. Нашият редакционен екип първоначално използва технология, предоставена от Trendolizer™ (с предоставен патент), за да открива бързо най-актуалното съдържание в интернет, за което пишем, но нашият девиз винаги е бил „Това, че е актуално, не означава, че е вярно".

Първоначално стартиран като сайт за актуалното в момента в интернет (и в някои случаи за проверка дали това е вярно), ние постепенно преминахме изцяло към проверка на факти още след първичните избори за президент на САЩ през 2016 г. В днешно време ние най-вече търсим актуални истории, изображения, видеоклипове и публикации, които съдържат невярна информация, за да ги проверим възможно най-бързо. Работим много бързо, защото активно наблюдаваме екосистемата на фалшивите новини и не е нужно да чакаме обществената реакция, за да започнем да пишем история. Можете да прочетете повече за това как работим тук.

От февруари 2019 г. сме активна част от партньорството на Facebook (вече Meta) с проверяващи факти трети страни в Съединените щати (и в някои други държави). Съгласно условията на това партньорство ние получаваме достъп до съдържание, маркирано като потенциално невярно от системите на Meta или нейните потребители, но ние вземаме решение дали да го проверим или не. Освен това, ние можем да въведем нашите проверки на факти в инструмент, предоставен от Meta и след това Meta използва нашите данни, за да намали разпространението на невярна информация в своята платформа.

От април 2020 г. ние също предоставяме съвети и услуги, свързани с проверка на факти, на компания ByteDance, която управлява TikTok (в САЩ, Европа и Азия).

През годините пуснахме няколко версии на нашия уебсайт на различни езици (можете да видите списъка във футъра на този уебсайт), в резултат на прогреса от нашата работа за Meta и ByteDance, но и като собствен проект в някои случаи, за да се даде възможност на служителите да пишат на собствения си език в името на обществото.

Ние също така извършваме консултации, които не са свързани с проверка на факти, а с мониторинг на трендовете чрез технологията Trendolizer на Lead Stories за Google LLC.

Но трябва да е ясно, че Meta, ByteDance и Google нямат думата в избора на съдържание за проверка на факти или в заключенията, до които стигаме в статиите, които публикуваме.

Екипът

Собственици/ Членове на Дружеството с ограничена отговорност

Отговарят за корпоративни, бизнес, финансови и правни въпроси.

Глобален мениджърски екип

Отговаря за ежедневните операции, развитието на бизнеса, човешките ресурси, планирането, стратегията, редакционните политики и техническите въпроси.

  • Главен редактор и съосновател: Aлън Дюк
  • Главен оперативен, технически директор и съосновател: Mаартен Шенк

Екип за управление на уебсайтове в САЩ

Отговаря за ежедневната работа на нашия уебсайт в САЩ, обучението на персонала и услугите за клиенти/партньори в САЩ

Екип за управление на международните операции

Отговаря за ежедневната работа на нашите международни уебсайтове, обучение на персонала и услуги за международни клиенти/партньори

Автори и фактчекъри

Информация за компанията

Lead Stories LLC е компания в Колорадо, създадена от Маартен Шенк (Белгия), Алън Дюк (Калифорния), Пери Р. Сандърс (Колорадо), а по-късно към нея се присъединява Джон К. Гойди (Флорида). Компанията се самофинансира без външни инвеститори и разчита на приходи от реклама, лицензионни такси за използването на енджин Trendolizer™ и приходи от партньорство с Meta и Bytedance за проверка на факти от трети страни и друга консултантска работа, свързана с проверка на факти и мониторинг на трендовете.

Може да проверите регистрацията ни в търговския регистър на държавния секретар на Колорадо тук (забележка: ако линкът не работи, щракнете върху бутона „назад" и презаредете страницата). Нашият регистрационен номер от кабинета на държавния секретар на Колорадо, е 20151218760.

Ако искате да се свържете с нас, нашите контакти може да намерите тук. Преглед на нашата финансова информация и източници на финансиране можете да намерите тук.

Бележка относно потребителите на Trendolizer и независимостта на редакторите

В Условията за ползване на Trendolizer™ има клауза, която съблюдаваме и която гласи:

Използването на уебсайта или услугата Trendolizer не ви предоставя никакво влияние, или преференциално отношение във връзка с избора на съдържанието, за което избираме да пишем, съдържанието на статиите, които публикуваме, или оценката или заключенията, които Lead Stories прави за всякакво подобно съдържание.

Нито един отделен потребител на Trendolizer™ не генерира повече от %0,15 от средния месечен приход на нашата компания. Повечето потребители са организации за проверка на факти и медийни компании

За Нас

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories е уебсайт за проверка на факти, който винаги търси най-новите неверни, подвеждащи, измамни или неточни истории, видеоклипове или изображения, които са станали вайръл в интернет.
Забелязали сте нещо? Информирайте ни!.

Lead Stories е:


Най-Четени

Най-Нови

Споделете вашето мнение