Политика за сатира | Lead Stories

Само защото е смешно, не значи, че е забавно за всеки

Сатирата понякога се смята за проблем за фактчекърите: "очевидно" една или друга история не са истина, "това е само шега", "Това е само за забавление", "Защо да си правиш труда да проверяваш фактите за това?", "Всеки разумен човек може да види..."

Спри!

Говорим за интернет. Има достатъчно неразумни хора наоколо. Или разумни хора, на които им липсва културен контекст, за да схванат шегата. Или пияни хора. Или деца.

Понякога шегите трябва да се проверяват. Не за Вас, защото вие сте умни и разбирате шегата, а за лудия чичо, който мисли, че това е истина, или за чуждестранния журналист, който не знае какво е The Onion. Или за хората, които са пропуснали 'oтказ от отговорност'(disclaimer) и намеците. Или защото 'oтказ от отговорност'(disclaimer) и намеците са били нарочно скирити.

Сатира или Лъжа: сериозна разлика

Да сложиш етикет и определиш нещо като невярно срещу това да го наречеш сатира няма особена разлика за читателя на статията. В крайна сметка те ще разберат, че историята, която са прочели току що не е била вярна.

За Google, Facebook и други социални мрежи обаче тези детайли имат огромно значение. Например, тази страница за програма за проверка на фактите от трети страни за Facebook обяснява какво се случва със съдържанието, дефинирано от фактчекъри като "Невярно" (или "Смесено" или "Невярно Заглавие"):

Първо, разпространението на съдържанието се намалява. То ще се появява по надолу в съдържанието на News Feed и ще бъде придружено от свързани статии от фактчекъри. Ако хората се опитат да споделят съдържанието, те ще бъдат уведомени за допълнителното докладване. Освен това, те ще бъдат уведомени дали съдържанието, което са споделяли в миналото е било проверявано от фактчекър от момента на споделянето до сега.

Второ, за да може по-ефективно да се борим с фалшиви новини, ние предприемаме действия срещу страници и домейни, които устойчиво публикуват съдържание, което се етикира като невярно. Такива страници и домейни ще видят, че тяхното разпространение намалява, с увеличаването на техните нарушения. Тяхната възможност да капитализират (монетаризират) и да рекламират ще бъде премахната след повтаряне на нарушенията. С времето, страници и домейни могат да възстановят своите права да разпространяват, печелят и рекламират, ако спрат да споделят фалшиви новини.

Повечето от тези ефекти не се отнасят обаче, когато нещо се етикира като "сатира".

Какво е стаирата?

Оксфордският речник я дефинира като:

Употребата на хумор, ирония, преувеличение или подигравка, с цел да се изложи и критикува човешката глупост или пороци, особено в контекста на съвременната политика и други теми.

Речникът на Кеймбридж казва:

Начин да се критикуват хора и идеи по хумористичен начин, особено, за да се направи политическо изказване или писмен материал, който използва такъв стил.

Речникът на Колинс има няколко дефиниции:

Сатирата е използване на хумор и преувеличаване, за да се покаже колко глупави са идеите и поведението на някои хора.

и

1.
роман, пиеса, забавно предаване и др., в които различни теми се повдигат и осмиват с помощта на подигравка или ирония
2.
жанра, в който попада такава работа
3.
използването на подигравка, ирония и др, за да се създаде такъв ефект

и

1.
a.
Литературна творба, в която пороците, глупостта, злоупотребите и др., се извеждат под формата на подигравка
b.
Сбор от такива литературни текстове или изкуството на тяхното създаване
2.
използването на подигравка, сарказъм, ирония и др., за показването, атакуването или осмиването на пороци, глупост и др.

Общата идея е, че това трябва да е смешно и трябва да критикува/показва/подиграва хора или идеи.

Какво считаме за сатира?

Ние в Lead Stories ще обозначаваме неверните истории като сатира, ако те отговарят на следните критерии:

a) Смешни са

b) Критикуват/показват/подиграват хора и идеи

c) Разумен човек може да разбере, че това е шега

Разбира се, има и ситуации, в които е трудно да се определи дали нещо е шега или не: не всеки би сметнал един и същ хумор за забавен и дефиницията за "разумно" е доста гъвкава. Забележете, че ние не изискваме да има наличен 'oтказ от отговорност'(disclaimer): смешен мийм, което подиграва правителствена политика, като си прави шеги с потенциалните ефекти е напълно валидна и приемлива форма на сатира. Но, един ясен и видим 'oтказ от отговорност'(disclaimer) понякога може да ни помогне в нашето решение: ако можем да го видим, може да го види и нашия хипотетичен "разумен човек".

Забавни измислени истории, които всъщност не критикуват/разобличават/осмиват хора или идеи, също могат да бъдат обозначени като сатира, ако има ясно видими индикатори, че историята не е истинска.

Кога проверяваме сатира?

Разбира се, няма да правим проверка на фактите във всяка сатирична история, която попадне на бюрата ни. Обичайно ще го правим само тогава, когато изглежда, че има достатъчно хора, които я смятат за истинска. Често гледаме коментарите, и ако има няколко, които приемат историята за истина, ние бихме избрали да я проверим. Но ако историята е наистина нелепа, обикновено я игнорираме.

Какво не смятаме, че е сатира?

 • Понякога хумористични или сатирични статии или публикации са копирани от други сайтове и се представят за истински. В такива случаи ще обозначим копията като "Неверни".

 • Някои неверни статии са забавни, но те имат за цел да заблудят и разумен човек и да го накарат да повярва в истинноста им, чрез презентация, разположение, стил... в които случаи ние обозначаваме тези истории като "Неверни".

  • Понякога тези истории се представят като "нестандартни новини": странни престъпления, странни катастрофи, странни сескуалени актове, странно поведение... Презентацията може да включва "новина" в името на сайта или категория, използваща журналистически похвати на писане, или съдържанието може да изглежда като новинарски сайт.

  • Такива истории най-честно не са написани, за да критикуват/показват/подиграват хора или идеи така, че технически те не са дори сатира.

  • Ако няма ясно видима индикация за това, че историята е фикция, ние ще я обозначим като "Невярна". Под "ясно" имаме предвид: трябва да е видима без да се налага нашия хипотетичен "разумен човек" да преглежда текста надолу или да кликва някъде в него.

  • Когато има скрит 'oтказ от отговорност'(disclaimer) за сатира, таг или категория в дъното на страницата или в друга страница, или текстът е с твърде малък шрифт, който може много лесно да се пропусне, това може да е индикатор, че става дума за заблуда.

 • Някои неверни истории са забавни, но техически не са сатира (защото не подиграват, критикуват, показват хора или идеи), но въпреки това могат да се обозначат като сатира, ако са ясно представени като фикция.

Обжалвания

Ако сте автор и смятате, че някоя от вашите истории е била обозначена и определена нечестно като "Невярна", вместо като "Сатира", изпратете ни email на appeals@leadstories.com.

Ние сме напълно готови да променим нашата оценка, когато ни бъдат представени доказателства, че са направени промени, за да стане по-ясно, че част от съдържанието е измислена. Например, ако вие:

 • Промените заглавието на сайта (по-добро описание, подзаглавие индикиращо, че всичко е фикция...)
 • Направите 'oтказ от отговорност'(disclaimer), видим без да има нужда да се правят допълнителни преглеждания на съдържанието или допълнителни кликове.
 • Увеличите видимостта таговете обозначаващи, че това е сатира или на индикаторите за категория
 • Добавите ред в статията, която да казва, че информацията не е истинска.
 • ...

Не се губете времето да ни изпращате заплахи или обиди: може да ви накара да се почувствате по-добре за кратко, но шаносвете да ни накара да променим нашата оценка са малки.

За Нас

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories е уебсайт за проверка на факти, който винаги търси най-новите неверни, подвеждащи, измамни или неточни истории, видеоклипове или изображения, които са станали вайръл в интернет.
Забелязали сте нещо? Информирайте ни!.

Lead Stories е:


Най-Четени

Най-Нови

Споделете вашето мнение