Проверка На Факти: Партиите Срещу Военната Помощ За Украйна, НЕ Са Изключени От Парламентарните Избори

проверка на факти

  • от: Lead Stories автор
Проверка На Факти: Партиите Срещу Военната Помощ За Украйна, НЕ Са Изключени От Парламентарните Избори Регистрирани

Вярно ли е, че има решение на Централната избирателна комисия (ЦИК) за недопускане на партии в парламента, които са против изпращането на военна помощ за Украйна? Не, това не е вярно: Решението на ЦИК не е свързано с парламентарните избори на 27 октомври 2024 г., за които БСП получи регистрация на 11 септември 2024 г. като част от коалиция „БСП - ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА". То касае предложение за отказ за допускане на коалиция „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ" да участва в новите и частични избори за кмет в две населени места на 20 октомври 2024 г. Предложението беше отхвърлено по-късно.

Твърдението се появява в ТикТок видео (архивирано тук), публикувано на 5 септември, 2024 г., със следния надпис:

Целта е да не влизат партии в парламента, които са против пращането на армия и оръжие в Украйна! Нинова е амерканско протеже!

Текстът в снимката от статия на българска медия, показана във видеото, гласи:

ЦИК отказа на Зафиров да регистрира БСП за местния вот на 20 октомври

Нинова спечели първи рунд! ЦИК отказа на Зафиров да регистрира БСП за местния вот на 20 октомври

Ето как изглежда публикацията в ТикТок към момента на писане:

Screenshot 2024-09-19 at 16.11.39.png

(Източник: ТикТок екранна снимка, направена в четвъртък, 19 септември 12:56:30 2024 UTC)

Споменатата в твърдението Корнелия Нинова (архивирано тук) е лидер и председател на Българската Социалистическа Партия (БСП) от май 2016 г., като през 2024 г. е отстранена (архивирано тук) от поста, като функциите на председател на партията поема Атанас Зафиров (архивирано тук).

Tвърдението в ТикТок видеото, според което решение на ЦИК (архивирано тук) цели да възпрепятства влизането на определени партии в парламента, които не подкрепят изпращането на военна помощ за Украйна, е илюстрирано със снимка на статия, която няма отношение към твърдението. От заглавието на материала ясно личи, че решението е свързано с местния вот за кметските избори на 20 октомври 2024 г., а не с парламентарните на 27 октомври 2024 г.

Търсене (архивирано тук) с Google на 19 септември 2024 г. на заглавието от показаната снимка „Нинова с първа победа! ЦИК отказа на Зафиров да регистрира БСП за местния вот на 20 октомври" намира публикацията, показана в ТикТок видеото (архивирано тук) на онлайн медия Epicenter от 5 септември 2024 г., чийто първоизточник според текста е статия (архивирано тук) от същия ден в друга онлайн медия, Offnews.

И в двете статии се обсъжда проблем с регистрацията на коалиция „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ", с която БСП участва в изборите от 2017 г. до 2024 г., относно участието на коалицията в изборите за кмет на община Омуртаг и кметство Габровница, както и свързаното с това решение на ЦИК, засягащо предложение за недопускане до участие, направено в резултат на това, че коалицията не е предоставила необходимите документи в определения срок. Въпросното решение не е свързано с участието на коалицията в парламентарните избори, които ще се проведат на 27 октомври 2024 г. (архивирано тук), както е упоменато в Указ № 223 (архивирано тук) на Президента (архивирано тук) на Република България.

Решение № 3587-МИ (архивирано тук) от 4 септември 2024 г. на ЦИК няма нищо общо с Украйна, а разглежда предложение за отказ за допускане на коалиция „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ" на въпросните местни избори. От публикувания текст става ясно, че причината за обсъждания отказ, касаещ изборите за кмет на двете населени места, е юридически пропуск при подаването на изискуемите документи по чл. 469, ал. 3 от Изборния Кодекс (ИК) (архивирано тук) в необходимия срок. Въпросното решение отхвърля предложеното проекторешение за отказ, тъй като не събира нужното мнозинство от две трети от гласувалите членове на комисията.

По-късно, с Решение № 3700-МИ (архивирано тук) от 13 септември 2024 г. ЦИК допуска участието на коалиция „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ" в частичните избори за кмет на 20 октомври 2024 г., като в обявения списък от десетки населени места все пак не фигурират Омуртаг и Габровница. Друго решение (архивирано тук) на комисията от 18 септември 2024 г. определя, че коалицията ще участва в тези избори с бюлетина номер 43.

Централната избирателна комисия е независим орган и действията на комисията не могат да бъдат свързвани по никакъв начин с политиката на страната, свързана с Украйна. Проблемите около регистрацията на БСП за изборите може индиректно да се разглежда като резултат от вътрешнопартийната борба (архивирано тук) между бившия вече председател на партията Корнелия Нинова и новия изпълняващ функциите на председател Атанас Зафиров.

Периодът на нестабилност (архивирано тук) в БСП приключва на 9 септември 2024 г., след като Върховният касационен съд (ВКС) заличава (архивирано тук) Нинова като председател на партията, потвърждавайки решението на Софийски градски съд (СГС), че Зафиров е легитимния председател. Същия ден представители на БСП заявяват (архивирано тук), че партията ще участва в предстоящите парламентарни избори в коалиция под името „БСП - ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА". На 11 септември 2024 г., с Решение № 3676-НС на ЦИК, коалицията е регистрирана (архивирано тук) за участие в изборите за народни представители на 27 октомври 2024 г.

Твърдението, че Нинова е американско протеже не е подкрепено с доказателства. По време на своето председателство, тя отстоява позицията (архивирано тук), че не трябва да се предоставя оръжие на Украйна, както и официално не подкрепя (архивирано тук) членството на Украйна в НАТО. Въпреки това, БСП не е възпрепятствана в участието си на изборите (архивирано тук).

Позицията (архивирано тук) на най-голямата българска партия ГЕРБ е категорично против изпращането на български военни в Украйна, но въпреки това е допусната до изборите (архивирано тук). Друга водеща партия, „Възраждане", която също категорично се обявява против изпращането на оръжие или военни в Украйна (архивирано тук), успява да се регистрира (архивирано тук) както за изборите на 20 октомври 2024 г., така и за тези (архивирано тук) на 27 октомври 2024г.

Важно е да се отбележи, че България нееднократно е заявявала (архивирано тук и тук), че няма да изпраща български военослужещи в Украйна.

Други проверки на фактите от Lead Stories, свързани с изборите в България може да разгледате тук и тук.

За Нас

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories е уебсайт за проверка на факти, който винаги търси най-новите неверни, подвеждащи, измамни или неточни истории, видеоклипове или изображения, които са станали вайръл в интернет.
Забелязали сте нещо? Информирайте ни!.

Lead Stories е:


Най-Четени

Най-Нови

Споделете вашето мнение