Проверка На Факти: НАТО НЕ Планира Нападение Над Крим С Разположена Флотилия От Бойни Кораби От България

проверка на факти

  • от: Lead Stories автор
Проверка На Факти: НАТО НЕ Планира Нападение Над Крим С Разположена Флотилия От Бойни Кораби От България Военен Празник

Показва ли това видео флотилия от бойни кораби на НАТО, разположени близо до българския град Варна, които планират да атакуват Крим, с риск да превърнат страната в руска цел? Не, това не е вярно: Показаните бойни кораби са част от тържествата и демонстрациите по повод 145-годишнината на българския военноморски флот.

Твърдението се появява във видео, публикувано в ТикТок на 10 август, 2024 г., което вече не е налично в платформата, но е архивирано от Lead Stories тук, с надпис на български, който гласи:

НАТО превръща България и българския народ в цел за поразяване от Русия. Тези кораби са част от плана за нападение над Крим. Когато завалят ракетите няма да има време за разкаяние...

Цяла Флотилия, от мощни бойни кораби! Се е разположила на метри от централен плаж Варна!

Ето как изглежда публикацията в ТикТок към момента на писане:

Screenshot 2024-08-22 at 10.13.26.png

(Източник: ТикТок екранна снимка, направена в четвъртък, 22 август 10:13:26 2024 UTC)

Показаните в ТикТок видеото бойни кораби, разположени в непосредствена близост до град Варна, са част от празнични чествания по случай 145-та годишнина (архивирано тук) от създаването (архивирано тук) на Военноморските сили на България, основани на 12 август 1879 г. Струпването на военните плавателни съдове в района на Варненския залив в близост до централния градски плаж е заради планирани и предварително обявени военни демонстрации по време на празника на флота.

Информация на официалната страница на Българските военноморски сили (ВМС) във Фейсбук от 6 август 2024 г. съобщава (архивирано тук), че на 7 и 11 август 2024 г., по повод военния празник, ВМС ще демонстрира подготовката на флота пред зрители в района на плажа във Варна. Част от съобщението гласи:

Във връзка с честванията на 145-та годишнина от създаването на Военноморските сили на Р България, в района на Централен плаж - Варна, в близост до ресторант Морска тераса и в прилежащата водна акватория, ще се проведат военни демонстрации на 07 август от 10.00 до 13.00 часа (резервен ден 08 август от 08.00 до 13.00 часа). Военните демонстрации ще се проведат на същото място на 11 август от 11.30 часа до 12.30 часа. Във връзка с мероприятията, плажната ивица в непосредствена близост до ресторант Морска тераса и прилежащата водна акватория ще бъдат с ограничен достъп за времето от 08.00 часа до 13.00 часа на 07 август (резервен ден 08 август) и от 08.00 часа до 13.00 часа на 11 август, за да се осигури безопасното провеждане на мероприятията.

Публикация (архивирано тук) на страницата във Фейсбук на Министерството на отбраната на 9 август 2024 г., също съобщава за планираното събитие, като изброява видовете военни демонстрации, които ще се проведат пред зрители:

На 11 август жителите и гостите на Варна могат да присъстват на динамичения показ на способности на военнослужещи от специалните сили на ВМС заедно с екипажи на кораби и вертолети. Те ще започнат в 11.30 ч. на Централния плаж в гр. Варна и ще бъдат наблюдавани от министъра на отбраната Атанас Запрянов и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Демонстрациите включват маневри на висока скорост на бързоходни моторни лодки, приводняване на парашутисти и представяне на бойни умения от военнослужещите.

Съобщение за присъствието на военните кораби, свързани с честванията по случай празника на ВМС, е публикувано (архивирано тук) и на уебсайта на община Варна на 11 август 2024 г.

Видео, публикувано (архивирано тук) на сайта на информационния център на Министерството на отбраната на България на 11 август 2024 г., съдържа информация за имената на бойните кораби, показани и в ТикТок видеото, взели участие в демонстрациите. Изброените имена на фрегатите „Верни" и „Смели" (архивирано тук и тук), както и на корвета „Решителни" (архивирано тук) и минен ловец „Места" (архивирано тук) са на плавателни съдове, част от военноморския флот на България.

НАТО, чийто член е и България, е отбранителен съюз (архивирано тук). Официалната позиция на алианса (архивирано тук), нееднократно потвърждавана от изявления (архивирано тук) на нейни висши представители е, че НАТО няма намерение да бъде страна в конфликта в Украйна. Българските власти редовно опревергават неверни твърдения (архивирано тук и тук) и отхвърлят категорично възможността за участие на страната във войната в Украйна.

Други проверки на факти, извършени от екипа на Lead Stories, свързани с НАТО, могат да бъдат видени тук, тук и тук.

За Нас

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories е уебсайт за проверка на факти, който винаги търси най-новите неверни, подвеждащи, измамни или неточни истории, видеоклипове или изображения, които са станали вайръл в интернет.
Забелязали сте нещо? Информирайте ни!.

Lead Stories е:


Най-Четени

Най-Нови

Споделете вашето мнение