Проверка На Факти: Договорът На България С НАТО НЕ Изтича На 24 Март 2024 г., Ако Не Бъде Удължен От САЩ

проверка на факти

  • от: Lead Stories автор
Проверка На Факти: Договорът На България С НАТО НЕ Изтича На 24 Март 2024 г., Ако Не Бъде Удължен От САЩ Безсрочен

Изтича ли договорът на България с НАТО на 24 март 2024 г., освен ако не бъде продължен от САЩ и ще доведе ли това до "отнемане" на българска територия от Турция? Не, това не е вярно: Страните-членки на НАТО имат право да се оттеглят от организацията, както е посочено в член 13 от Северноатлантическия договор, но няма клауза, според която членството в НАТО изтича след определен период. Също така, САЩ нямат правомощия да удължават членството или да изключват страни членки, тъй като всички решения в Алианса се вземат с консенсус, както и Турция няма никакви териториални претенции към България.

Твърдението се появява във видео, публикувано на 12 февруари, 2024 г., което вече не е налично в ТикТок, но е архивирано от Lead Stories тук, с надпис на български, който гласи:

На 24.3.2024 изтича договора ни с НАТО. Ако във Вашингтон не го продължат султанът ще вземе Крумовград и Ада тепе за да укрепи лирата. Може би Бидонът (Байдън) ще си умие ръцете от нас, за да спечели Турската армия в подкрепа срещу Путин.

Ето как изглежда публикацията в ТикТок към момента на писане:

Screenshot 2024-05-16 at 11.29.57.png

(Източник: ТикТок екранна снимка, направена в сряда, 14 февруари 08:31:04 2024 UTC)

На 18 март 2024 г. се навършват 20 години от ратифицирането на Северноатлантическия договор от България, както се вижда тук (архивирано тук). На 29 март 2004 г., заедно с още шест други страни от Източна Европа, България става пълноправен член на НАТО.

Съгласно член 13 от Северноатлантическия договор (архивирано тук), съществува механизъм според който, страните-членки на Алианса имат възможност да се оттеглят от организацията:

След изтичане на двадесет години от влизането на Договора в сила всяка от страните по Договора може да престане да бъде страна по него след изтичане на една година от датата, на която нейното известие за денонсиране на Договора е било предадено на правителството на Съединените американски щати, което ще уведомява правителствата на останалите страни по Договора за всяко депозиране на такова известие за денонсиране.

Това обаче не означава, че договорът „изтича" и трябва да бъде продължен от САЩ. Договорът не съдържа клауза, която да посочва, че той изтича след определен период от време, нито изисква удължаване от САЩ след 20 години от влизането му в сила.

В допълнение, всички решения, както може да се види тук (архивирано тук), в рамките на Алианса се вземат след консултации и с консенсус между страните-членки. В договора няма клауза, която да посочва ясно, че държавите-членки могат да бъдат изключени или членството им да бъде преустановено.

Освен това Турция, която заедно с България е член на НАТО, многократно е заявявала, че няма териториални претенции към България, както може да бъде видяно тук, тук и тук (архивирано тук, тук и тук). Министерството на външните работи на България, както и Министерството на външните работи на Турция, определят отношенията помежду си като приятелски, както може да бъде видяно тук и тук (архивирано тук и тук).

За Нас

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories е уебсайт за проверка на факти, който винаги търси най-новите неверни, подвеждащи, измамни или неточни истории, видеоклипове или изображения, които са станали вайръл в интернет.
Забелязали сте нещо? Информирайте ни!.

Lead Stories е:


Най-Четени

Най-Нови

Споделете вашето мнение