Проверка на факти: Български Ученици НЕ Са Развявали Украинското Знаме Скандирайки „Слава Украйна"

проверка на факти

  • от: Lead Stories автор
Проверка на факти: Български Ученици НЕ Са Развявали Украинското Знаме Скандирайки „Слава Украйна" Само Украинци

Вярно ли е, че учителите от 150-то училище в София са накарали ученици да участват в проукраинска демонстрация, където децата са развявали украински знамена в снега и са скандирали „Слава Украйна"? Не, това не е вярно: събитието е организирано от сдружение „Помощ за Украйна", което се помещава в сградата на училището и само възрастни украинци са взели участие в шествието със знамето в чест на 22 януари, Денят на съединението на Украйна.

Твърдението се появява във видео, публикувано на 29 януари 2024 г., което вече не е налично в ТикТок, но е архивирано от Lead Stories тук, със следния надпис:

НОВ СКАНДАЛ! Учители изкараха на снега деца да веят украинското знаме и да скандират „Слава Украйна"

Разказвачът казва:

Доживотен затвор за всички учители и директори, които карат децата ни да развяват чужди знамена и които ги карат да носят розови фланелки. Сороски изроди! Няма да ви позволим да съсипете децата ни. Ще водим войната докрай с всички средства. България ще оцелее!

Така изглежда публикацията в ТикТок към момента на писане:

Screenshot 2024-02-13 201435.png

(Източник: ТикТок екранна снимка, направена във вторник, 13 февруари 18:14:37 2024 UTC)

Снимката, използвана във видеото, показва възрастни хора, а не деца и е споделена (архивирано тук) във Фейсбук страницата на Посолството на Украйна в България на 22 януари 2024 г.

Screenshot 2024-02-13 214517.png

Източник: ТикТок екранна снимка, направена във вторник, 13 февруари 18:14:37 2024 UTC)

Събитието е координирано от сдружение „Помощ за Украйна" (архивирано тук), регистрирана организация с нестопанска цел в България, която се помещава в сградата на 150-то училище в София от 24 юли 2023 г., когато управата на Столична община отдава за ползване на сдружението (архивирано тук) свободен етаж в сградата на училището. Мисията на организацията е да помага на украинските деца да се интегрират и адаптират към живота в България.

В имейл до Lead Stories от 15 февруари 2024 г. управителят на сдружението „Помощ за Украйна" Юлияна Колюкина уточнява, че в събитието не са участвали български деца или учители и че училището не е организатор на събитието. Тя заяви следното:

Твърдението, че събитието е било организирано от училището, не е вярно. В рамките на нашите образователни процеси, за да поддържаме психологическото състояние на украинците, провеждаме и национални събития. Например на 22-ри януари се отбелязва Денят на Обединението на Украйна. По целия свят се провеждаха акции в подкрепа на Украйна. В нашия център също проведохме събития по повод на Деня на Обединението, започващи от петък, 19-ти януари и продължаващи до понеделник, 22-ри. Децата подготвяха плакати и четоха стихове. Събитието, което се провеждаше на улицата, се наричаше "верига на единството". В нашия център отбелязваме както български, така и украински празници и учим децата за българската история и украинските празници и традиции. Такива събития са много важни и ценни за психологическото благосъстояние на украинците. Искам да уведомя, че в двора на училището нямаше нито един български учител или българско дете. Това не беше инициатива на 150-то училище. Всички събития, които провеждаме в нашия център, протичат в работното ни време от 9:00 до 19:00 часа от понеделник до събота. Те не носят политически характер и са рехабилитационни мероприятия.

От наша страна, сме изключително разтревожени от коментарите, насочени към украинските бежанци, директора на училището и учителите. Когато депутатите от партията "Възраждане", без да проверят информацията, разпространяват агресивни изказвания както за училището, така и за украинците, нашите граждани, които са намерили временно убежище в България, се чувстват уплашени и безсигурни и се страхуват за своята безопасност. Тези изказвания от държавните служители подхранват омразата и агресията на българите спрямо украинците, което е напълно неприемливо в демократична държава!

Български публикации в социалните мрежи и уебсайтове (архивирано тук, тук и тук) разпространяват невярното твърдение, че български деца от 150-то училище в София, под наблюдението на учители, са развявали украинско знаме в снега, скандирайки „Слава Украйна". Източникът на твърдението е Фейсбук публикация (архивирано тук) на Деян Николов (архивирано тук), общински съветник от политическа партия „Възраждане", от 20 януари 2024 г., с коментар, който гласи:

Днес в 12:00 часа в 150-то училище в Дружба 2 се прави това от снимката. Деца веят украйнското знаме и викат "Слава Украйна" под съпровода на възпитатели, които ги снимат. Още в понеделник ще вкараме въпрос към кмета на София част от каква възпитателна програма е това заснемане на видео в събота и по чия идея се случва цялото нещо. Да промиваш главите на децата и да ги използваш за геополитическа пропаганда е едно от най-гнусните неща, които съм виждал.

Искате ли да информирате и други за достоверността на тази история?

Вижте кой го споделя (може дори да са ваши приятели...) и оставете линк в коментарите.:

За Нас

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories е уебсайт за проверка на факти, който винаги търси най-новите неверни, подвеждащи, измамни или неточни истории, видеоклипове или изображения, които са станали вайръл в интернет.
Забелязали сте нещо? Информирайте ни!.

Lead Stories е:


Най-Четени

Най-Нови

Споделете вашето мнение