Проверка На Факти: Пожарите в България НЕ Са Дело На Мосад За Създаването На База На НАТО В Странджа

проверка на факти

  • от: Lead Stories автор
Проверка На Факти: Пожарите в България НЕ Са Дело На Мосад За Създаването На База На НАТО В Странджа Няма Връзка

Вярно ли е, че пожарите в България са умишлени и организирани от Мосад с цел изграждане на база на НАТО в Странджа? Не, не е вярно: пожарите в България са резултат от екстремни горещини, суша и силни ветрове, заедно с човешка небрежност. Решението за изграждането на нова инфраструктура за българската армия, ползвана от съюзниците от НАТО в Ямболска област, е известно още от 2023 г. и е част от по-широко стратегическо и отбранително планиране и няма връзка с пожарите в България през юли 2024 г. или с Мосад.

Твърдението се появява в ТикТок видео (архивирано тук), публикувано на 17 юли 2024 г. със следния надпис:

ВСИЧКИ ПОЖАРИ В БЪЛГАРИЯ СА АКТИВНО МЕРОПРИЯТИЕ НА МОСАД! ЦЕЛ: СЪЗДАВАНЕ НА БАЗА НА НАТО В СТРАНДЖА!

Твърдението във видеото е част от изявление пред сградата на Народното събрание в София от българския политик и лидер на Народна партия „Истината и само истината" (архивирано тук), Венцислав Ангелов (архивирано тук). В 26:50 минута от видеото той споделя следното:

В нито един момент тези, които съблюдават спазването на правовия ред - МВР, не съобщиха кой умишлено извършва тези действия и палежи на хиляди декари гори, пасища и земеделски земи. Защо и от кога умишленият палеж не е престъпление, мили сестри и скъпи братя? Той си е престъпление, но ние наблюдаваме поредното активно мероприятие на шпионската организация Мосад - най-силното оръжие на ционистите по налагането на нов световен ред. Тези пожари следват своята цел, а тя е в рамките на 10 години да изградят поредната военна база в Странджа планина, тък като Турция, напускайки НАТО и присъединявайки се към БРИКС, ще стане враг на тези, които създадоха този отбранителен (в кавички) съюз - сатаНАТО.

Така изглежда публикацията в ТикТок към момента на писане:

Screenshot 2024-07-19 175349.png

(Източник: ТикТок екранна снимка, направена в петък, 19 юли 15:53:52 2024 UTC)

През юли 2024 г. България е засегната от множество пожари (архивирано тук), които са унищожили (архивирано тук) десетки хиляди декари земи и гори. Най-големите от тези пожари са в района на държавните горски стопанства в Свиленград (20 хиляди декара), Хисар (четири пожара на площ от близо 7 хиляди декара), Елхово, Варна, Стара Загора, Тополовград, Плевен и Бургас и в района на Държавно ловно стопанство - Осогово.

Тежките пожари са причинени основно от комбинация от изгарящи рекордно високи температури, сухи условия и силни ветрове. Тези фактори са създали среда, силно податлива на горски пожари. Освен това човешки дейности (архивирано тук), като небрежност и подценяване на риска от пожар, също са допринесли за избухването и разпространението на тези пожари. В публикация (архивирано тук) на БТА от 19 юли 2024 г. доц. д-р Момчил Панайотов (архивирано тук) - преподавател по ''Дендрология'' в Лесотехническия университет в София споделя следното:

Ние сме в ситуация на една продължителна гореща вълна (архивирано тук). Метеоролозите и климатолозите имат дефиниция за горещи вълни. Тази гореща вълна е много продължителна. За това е налице ситуация, в която изсъхва растителността, особено тревната. Възникне ли пожар, той много лесно се разпространява и набира сила, тъй като в момента и влажността е ниска...Пожарите са комплекс от ситуацията, от фактори, които трябва да се съчетаят, за да се разраснат. Трябва да има горивно вещество, т.е. да има какво да гори. Трябва да има съответните метеорологични условия, които са предимно висока температура, ниска влажност и вятър. Необходима е и начална искра - нещо, което да запали пожара. В момента в България е налице метеорологична обстановка, която добавя към тази комбинация необходимия момент за разрастването на пожарите.

Пожарите разкриха проблем с липсата (архивирано тук) на техника за справяне с бедствията и България задейства Механизма за гражданска защита на Европейския съюз. Турция и Чехия (архивирано тук) изпратиха помощ на България, а по-късно се включи и Испания (архивирано тук), а Франция също заяви готовност да изпрати хеликоптери. Българското правителство също мобилизира (архивирано тук) военни части и поиска допълнително противопожарно оборудване за овладяване на ситуацията.

Още през 2023 г. става ясно, че България планира (архивирано тук) изграждането на съоръжение, което да бъде инфраструктура за българската армия, ползвана от съюзниците от НАТО в района на Ямбол, по-конкретно (архивирано тук) в село Кабиле, което се намира само на няколко километра от Ямбол, от авиобаза Безмер, полигон Ново село, жп гара и морето. И в момента в непосредствена близост до селото има войскови район.

На 21 февруари 2024 г., служебният министър на отбраната в момента (тогава заместник министър на отбраната) Атанас Запрянов (архивирано тук) потвърди (архивирано тук) изграждането на база на НАТО край Ямбол в предаването "Денят започва" на Българската национална телевизия (БНТ) :

Говорим за войсковия район в Кабиле. Там ще се изграждат съоръжения, които са изцяло български и ще бъде дислоцирана бойната група на НАТО, чийто състав предстои също да бъде увеличен с няколкостотин души. Има решение, което е координирано по линия на командването на НАТО ...Говорим за български казармен район, в който ще имаме международно разполагане.

Екипът на Lead Stories нееднократно опроверга и неверни твърдения, отправени от българския политик Венцислав Ангелов, както може да бъде видяно тук, тук и тук.

Други проверки на факти от Lead Stories, свързани с темата за България и НАТО може да разгледате тук, тук и тук.

За Нас

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories е уебсайт за проверка на факти, който винаги търси най-новите неверни, подвеждащи, измамни или неточни истории, видеоклипове или изображения, които са станали вайръл в интернет.
Забелязали сте нещо? Информирайте ни!.

Lead Stories е:


Най-Четени

Най-Нови

Споделете вашето мнение