Проверка На Факти: НЯМА Доказателства, Че НАТО Има Намерение Да Жертва България И Румъния По Източния Си Фланг

проверка на факти

  • от: Lead Stories автор
Проверка На Факти: НЯМА Доказателства, Че НАТО Има Намерение Да Жертва България И Румъния По Източния Си Фланг Обща Отбрана

Вярно ли е, че президентът на Европейската комисия Урсула фон Дер Лайен и президентът на САЩ Джо Байдън са заявили, че НАТО ще жертва България и Румъния по източния си фланг при нужда? Не, това не е вярно: Няма доказателства, че политически лидери или представители на НАТО са направили изявление, че алиансът ще пожертва двете страни-членки на НАТО, ако възникне необходимост. Подобно твърдение би нарушило един от основните принципи на НАТО, какъвто е принципът на колективна отбрана между нейните държави-членки, както и би провокирало широка обществена реакция и разгорещени дебати и в двете страни, както и би предизвикало големи заглавия в новинарския поток.

Твърдението се появява в TikTok видео (архивирано тук), публикувано на 14 март, 2024г., с надпис на български, който гласи:

🤦🏻‍♀️ При нужда, ще жертваме източния фланг на НАТО: България и Румъния!

Ето как изглежда публикацията в TikTok към момента на писане:

Schermata 2024-04-22 alle 16.44.42.png

(Източник: TikTok екранна сникма, направена в четвъртък, 28 март 06:43:10 2024 UTC)

Няма доказателства или достоверни медийни източници, които да подкрепят твърдението, че такова изказване е направено по отношение на България и Румъния. При проведено търсене от екипа на Lead Stories на 23 април 2024 г., на български (архивирано тук), и на английски (архивирано тук) на комбинация от думите „ще жертваме източния фланг на НАТО" и „България и Румъния", преведени като „we will sacrifice NATO's eastern flank" и „Bulgaria and Romania", използвайки Google News търсене в хиляди надеждни новинарски сайтове, не даде никакви резултати.

Твърдението е направено в български TikTok канал, който споделя видеа с основно анти-правителствено и про-руско съдържание.

Източният фланг на НАТО включва не само България и Румъния, но и всички страни от Букурещката деветка (B9) (архивирано тук), заедно с Полша, Литва, Латвия, Естония, Унгария, Словакия и Чехия. Тези страни се считат за първата линия на отбрана (архивирано тук) в рамките на северноатлантическия алианс по отношение на Русия.

На 22 февруари, 2023г., по време на среща във Варшава, Полша, президентът Байдън увери страните-членки на НАТО от източния фланг, че ще получат защита в случай на ескалация на конфликта между Русия и Украйна. Статия в CNN от същия ден (архивирана тук) цитира речта на американския президент пред представителите на страните-членки от източния фланг, в която той казва:

Вие сте на предна линия с нашата колективна защита...Член 5 е свещен ангажимент, който Съединените Щати са поели. Ние ще защитим буквално всеки инч от НАТО.

Видеото от тази реч, публикувано на страницата на Sky News на 24 февруари, 2023г., може да бъде видяно тук (архивирано тук).

Един от основните принципи на НАТО е принципът на колективна защита и взаимно сътрудничество между страните-членки в алианса, както е упоменато в Член 5 (архивирано тук) на Северноатлантически договор, според който атака срещу една от страните членки се счита за нападение срещу всички съюзници.

За Нас

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories е уебсайт за проверка на факти, който винаги търси най-новите неверни, подвеждащи, измамни или неточни истории, видеоклипове или изображения, които са станали вайръл в интернет.
Забелязали сте нещо? Информирайте ни!.

Lead Stories е:


Най-Четени

Най-Нови

Споделете вашето мнение