Проверка На Факти: В България НЕ Са Измерени Рекордни Температури От 68.2 Градуса По Целзий

проверка на факти

  • от: Lead Stories автор
Проверка На Факти: В България НЕ Са Измерени Рекордни Температури От 68.2 Градуса По Целзий Кликбейт

Признава ли български синоптик за измерени в България екстремни температури с рекордни стойности от 68.2 градуса по Целзий? Не, това не е вярно: Сензационното заглавие показано в ТикТок видео под формата на екранна снимка на статия е подвеждащо. В текста на статията под него, който не е показан в ТикТок видеото, става ясно, че тази температура не е нов световен температурен рекорд измерен в България, а температура измерена в автомобил при проведен експеримент през 2023 г.

Твърдението се появява в ТикТок видео (архивирано тук), публикувано на 14 юли 2024 г. показващо екранна снимка на статия на българска онлай медия със следното заглавие и подзаглавие:

Изгоряхме живи: Синоптикът Матев призна за 68.2 градуса, измерени у нас

Влажността на въздуха прави жегата непоносима - уточни той и оповести какъв експеримент са направили

Ето как изглежда публикацията в ТикТок към момента на писане:

Screenshot 2024-07-17 at 13.58.45.png

(Източник: ТикТок екранна снимка, направена в сряда, 17 юли 11:06:51 2024 UTC)

Търсене с Google (архивирано тук) на текста "Изгоряхме живи: Синоптикът Матев призна за 68.2 градуса, измерени у нас", видим на екранната снимка в ТикТок видеото, показва, че източникът на тази екранна снимка е статия (архивирано тук), публикувана в българската онлайн медия 'Blitz' на 13 юли 2024 г.

Заглавието на въпросната статия носи всички белези на така наречения 'кликбейт' (архивирано тук) или 'примамка за кликания', поради съдържащия се в него сензационен елемент, който по-долу в самата статия е обяснен по различен начин. В текста на статията става ясно, че синоптикът Симеон Матев (архивирано тук) говори за експеримент, проведен през 2023 г., при който въпросната температура от 68.2 градуса по Целзий е измерена от термометър, поставен в автомобил.

Климатологът заявява това пред телевизия bTV по време на новинарско предаване (архивирано тук), излъчено на 12 юли 2024 г., където той споделя:

Миналата година направихме един експеримент с Ваши колеги, сложихме един термометър в кола. Вътре в колата той показа 68.2 градуса, т.е. тази температура няма нищо общо с въздуха, но е достатъчно опасна за хората.

Според академична лекция (архивирано тук) на проф. д-р Христомир Брънзов (архивирано тук), бивш генерален директор на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) (архивирано тук), за да се постигне правилно измерване на температурата в метеорологията, трябва да се измери температурата на въздуха, като това измерване трябва да се извърши на сянка, за да се осигури защита от влиянието на метеорологични фактори, като слънчевата радиация.

За целия период на измервания в България няма официални данни за регистрирани толкова високи температури, каквито са посочени в твърдението. Официално се приема, че най-високата температура в България е измерена през 1916 г., когато температурата е достигнала 45.2 градуса по Целзий в град Садово (архивирано тук).

Най-високата температура, официално регистрирана в човешката история (архивирано тук), откакто се провеждат измервания, е 56.7 градуса по Целзий в Долината на смъртта, САЩ.

Други проверки на факти, извършени от екипа на Lead Stories, свързани с климата, могат да бъдат видени тук, тук и тук.

За Нас

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories е уебсайт за проверка на факти, който винаги търси най-новите неверни, подвеждащи, измамни или неточни истории, видеоклипове или изображения, които са станали вайръл в интернет.
Забелязали сте нещо? Информирайте ни!.

Lead Stories е:


Най-Четени

Най-Нови

Споделете вашето мнение