Проверка На Факти: Текущите данни НЕ показват, че глобалните температури и нивата на CO₂ са сред най-ниските в историята

проверка на факти

  • от: Lead Stories автор
Проверка На Факти: Текущите данни НЕ показват, че глобалните температури и нивата на CO₂ са сред най-ниските в историята Грешни Данни

Показват ли настоящите данни, че глобалните температури и нивата на CO₂ са сред най-ниските в историята, и лъжа ли е глобалното затопляне, измислено от Соросоидите за да могат да събират данъци върху CO₂ емисиите? Не, това не е вярно: Научни оценки, извършени от НАСА и Националната администрация за океаните и атмосферата на САЩ (NOAA), показват, че последните години са били най-топлите регистрирани някога, а температурните измервания през 2023 г. са отчели рекордни стойности. Също така, данните показват, че настоящите нива на CO₂ са най-високите, наблюдавани от няколко хилядолетия. Глобалното затопляне е доказан факт, подкрепен от научни доказателства.

Твърдението се появява във видео, публикувано на 23 февруари, 2024 г., което вече не е налично в ТикТок, но е архивирано от Lead Stories тук, с надпис на български, който гласи:

Нивата на температурата на Земята са едни от най-ниските за цялата и история, а нивото на СО2 е НАЙ-НИСКОТО - но соросоидите лъжат балъците и им взимат CO2 данъци... Ако СО2 спадне още - ще настане масов глад, канибализъм, а след няколко месеца ще изчезне и живота от Земята... Май е време за пробуждане, а? Петьр Евтимов 2020

Ето как изглежда публикацията в ТикТок към момента на писане:

Screenshot 2024-08-26 at 19.45.28.png

(Източник: ТикТок екранна снимка, направена в четвъртък, 7 март 07:10:28 2024 UTC)

Видеото започва с глас на мъж, който казва зад кадър на български:

Без CO₂ сме обречени. Затова искат да го намалят. За да се скрият в гадните си бункери и да изчакат всичко да измре. След това да клонират роби за които вече имат ДНК в банките си. Да спреме плана на изродите.

Думата "Соросоиди" (архивирано тук), използвана от потребителя, публикувал твърдението, е термин, който произлиза от името на Джордж Сорос (архивирано тук) и е оскърбително наименование, често използвано в България (архивирано тук) от хора с про-руски възгледи. Обръщението е насочено към хора, чиито интереси не съвпадат с тези на Русия, и затова те са определяни като обслужващи интересите на Сорос.

Глобалното затопляне е факт, подкрепен от научни доказателства, както се вижда тук (архивирано тук), и не е измама, създадена от група хора с цел печалба. Всички доказателства сочат, че настоящите температури и нива на CO₂ нарастват, а не намаляват. Според научен анализ (архивирано тук) от Националните центрове за околна среда на Националната администрация за океаните и атмосферата на САЩ (NOAA), 2023 г. е била най-топлата година, откакто се провеждат такива измервания. Данните за измерените стойности обхващат периода от 1850 г. до настоящия момент, като последното десетилетие е определено, като най-горещо за целия този период. Анализ на учени от НАСА потвърждава това (архивирано тук).

Нивата на CO₂ също са далеч от най-ниските си стойности. Научни данни разкриват, че нивата на CO₂ са се увеличили с около 50% в сравнение с прединдустриалната ера на човешката цивилизация, както се вижда тук (архивирано тук), като тези нива продължават да нарастват през 2023 г. Въз основа на данните на NOAA, получени чрез метода 'paleoclimatology analysis' (архивирано тук), който се опира на изследването на въздушни джобове, представляващи затворени мехурчета въздух в стари слоеве лед, могат да се установят нивата на CO₂ попаднали там преди хиляди години. От данните извлечени по времето на тези изследвания става ясно, че текущите нива на CO₂ (архивирано тук) надвишават всички регистрирани чрез тези изследвания нива през последните 800 000 години, значително надминавайки всички предишните пикови концентрации.

Други проверки на факти от Lead Stories свързани с климата можете да намерите тук, тук и тук.

За Нас

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories е уебсайт за проверка на факти, който винаги търси най-новите неверни, подвеждащи, измамни или неточни истории, видеоклипове или изображения, които са станали вайръл в интернет.
Забелязали сте нещо? Информирайте ни!.

Lead Stories е:


Най-Четени

Най-Нови

Споделете вашето мнение