Проверка на фактите: Луната НЕ свети, защото излъчва собствена светлина

проверка на факти

  • от: Lead Stories автор
Проверка на фактите: Луната НЕ свети, защото излъчва собствена светлина Отразени Лъчи

Вярно ли е, че Луната свети със собствена светлина? Не, това не е вярно: светлината, която наблюдаваме да идва от спътника на Земята, е слънчева светлина, която се отразява от лунната повърхност, а не светлина, излъчена от самата Луна.

Твърдението се появява в ТикТок видео (архивирано тук), публикувано на 9 февруари, 2024 г., с надпис български, който гласи:

Това не е скала покрита с прах. Също както това, то свети със своя собствена светлина.

Ето как изглежда публикацията в ТикТок към момента на писане:

Screenshot 2024-08-28 at 20.50.25.png

(Източник: ТикТок екранна снимка, направена във вторник, 5 март 06:35:03 2024 UTC)

Според официални научни данни, Луната не излъчва собствена светлина, както може да се види тук (архивирано тук). Светлината, която виждаме да идва от Луната от позицията на наблюдател, е единствено отразена светлина (архивирано тук), идваща от Слънцето.

Планетите също не излъчват собствена светлина. Те отразяват светлината, идваща от Слънцето, по същия начин, по който го прави Луната. Ето защо, заради тази отразена слънчева светлина, планетите (архивирано тук) в нашата Слънчева система, подобно на спътника на Земята, могат да бъдат наблюдавани като блестящи звезди на нощното небе.

Според НАСА, както може да се види тук (архивирано тук), от слънчевата светлина, която достига до повърхността на Луната, само една десета се отразява обратно в космоса. За сравнение, тъй като голяма част от повърхността на нашата планета е вода, Земята отразява много повече от излъчената към нея светлина спрямо Луната, връщайки около три десети от тази светлина обратно в космоса.

Международната космическа станция (МКС) (архивирано тук) е доказателство, че небесни тела, които не излъчват собствена светлина, могат да се наблюдават като ярки обекти на нощното небе именно благодарение на отразената от тях слънчева светлина. Международната станция е видима като сравнително ярък обект на нощното небе благодарение на своите слънчеви панели, които отразяват значително количество слънчева светлина. Въпреки изкуствения произход на космическата станция, подобно на Луната, нейната повърхност отразява идващата към нея светлина, превръщайки я в светлинен обект, видим през нощта. Нещо повече, поради голямото количество отразена светлина, МКС е един от най-ярките обекти на нощното небе, както може да се види тук (архивирано тук).

За Нас

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories е уебсайт за проверка на факти, който винаги търси най-новите неверни, подвеждащи, измамни или неточни истории, видеоклипове или изображения, които са станали вайръл в интернет.
Забелязали сте нещо? Информирайте ни!.

Lead Stories е:


Най-Четени

Най-Нови

Споделете вашето мнение