Проверка На Факти: Починалите Две Бебета От Коклюш НЕ Са Част От План За Стерилност Чрез Масова Ваксинация

проверка на факти

  • от: Lead Stories автор
Проверка На Факти: Починалите Две Бебета От Коклюш НЕ Са Част От План За Стерилност Чрез Масова Ваксинация Измислица

Доказват ли смъртните случаи на две деца от магарешка кашлица в България, че има заговор на Мосад/ДАНС за стерилизиране на деца с ваксина убиец? Не: Според главния държавен здравен инспектор на България, нито едно от децата не е било ваксинирано срещу магарешка кашлица. В официалните изявления се посочва, че децата са били доведени за медицинска помощ в късен стадий на развитието на бактериалната инфекция. Няма посочени смъртоносни странични ефекти в официалната информация за ваксините, използвани в България.

Твърдението се появява в ТикТок видео (архивирано тук), публикувано от @ventsiangelovchicagoto на 21 април, 2024г., с надпис на български, който гласи:

ПП Народна Партия Истината и Само Истината

Смъртта на двете бебета от коклюш е предизвикана умишлено! Активно мероприятие на Мосад и ДАНС! Целта: Масово ваксиниране с ваксини-убийци водещо до 100% стерилност при децата!

Ето как изглежда публикацията в ТикТок към момента на писане:

Screenshot 2024-04-24 at 10.20.14.png

(Източник: ТикТок екранна снимка, направена в сряда, 24 април 08:23:48 2024 UTC)

Твърдението, че масовата ваксинация на деца в България с ваксини-убийци, които водят до стерилност е направено от българския политик Венцислав Ангелов (архивирано тук), лидер на Народна партия „Истината и само истината" (архивирано тук). Без наличие на конкретни доказателства, Ангелов твърди още, че зад тази инициатива стоят израелската разузнавателна служба Мосад и Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) в България. Венцислав Ангелов е известен със своята позиция (архивирано тук) срещу ваксините за COVID-19, разпространението на конспиративни теории, както и нападение (архивирано тук) над лекар през 2022 г., заради поставена ваксина. Много от видеоклиповете, публикувани от Ангелов в неговия ТикТок канал (архивирано тук), споделят различни конспиративни теории, антисемитски възгледи, и изказвания, насочени срещу различни видове ваксини.

На 19 април 2024 г., главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев (архивирано тук) заявява (архивирано тук), че в последните няколко месеца има увеличаване на случаите на коклюш в цяла Европа. Доц. Кунчев твърди, че и в двата фатални случая е потърсена медицинска помощ на по късен етап, което е увеличило вероятността за неблагоприятното развитие на болестта, както и че двете деца не са били ваксинирани, тъй като са били под възрастта за ваксиниране.

Състоянието на децата при постъпването им за лечение се потвърждава и от д-р Александър Величков, директор на болницата в Кюстендил, където първоначално са били приети, цитиран от 24chasa (архивирано тук) на 19 април 2024 г.:

Двете бебета, които починаха, бяха приети при нас в много тежко състояние. Бяха с кашлица и дихателна недостатъчност. Веднага започнахме лечение, но след като за 1-2 дни състоянието им не се подобри, бяха транспортирани за болници в София.

Според информация (архивирано тук), публикувана на специализирания сайт за имунизациите на Министерството на Здравеопазването в България, ваксинацията срещу коклюш се прилага в четири етапа на различна възраст, като за всеки етап се използва различна ваксина. Официална информация за страничните ефекти на тези ваксини е публикувана в същия сайт, където е достъпно подробно описание на страничните ефекти на всяка от четирите ваксини, Hexacima - Хексацима (архивирано тук), Pentaxim - Пентаксим (архивирано тук), Tetraxim - Тетраксим (архивирано тук) и Boostrix - Бустрикс (архивирано тук). Сред изброените странични ефекти няма такива, които да класифицират ваксините като смъртоносни или да подкрепят твърдението, че ваксините причиняват стерилитет.

Екипът на Lead Stories нееднократно опроверга неверни твърдения, отправени от българския политик Венцислав Ангелов, както може да бъде видяно тук и тук.

За Нас

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories е уебсайт за проверка на факти, който винаги търси най-новите неверни, подвеждащи, измамни или неточни истории, видеоклипове или изображения, които са станали вайръл в интернет.
Забелязали сте нещо? Информирайте ни!.

Lead Stories е:


Най-Четени

Най-Нови

Споделете вашето мнение