Проверка На Факти: Горските Пожари В България НЕ Се Предизвикват Умишлено, За Да Се Осигурят Терени За Фотоволтаици

проверка на факти

  • от: Lead Stories автор
Проверка На Факти: Горските Пожари В България НЕ Се Предизвикват Умишлено, За Да Се Осигурят Терени За Фотоволтаици 20 г. Забрана

Вярно ли е, че горските пожари са предизвикани умишлено, за да се осигурят терени за изграждане на фотоволтаични централи? Не, не е вярно: Причините за пожарите в България през лятото на 2024 г. са предимно човешка небрежност, а не стратегия за осигуряване на земя за слънчева енергия. Българският закон за горите забранява промяна на предназначението на поземлени имоти в горски територии за 20 години след опожаряване.

Твърдението се появява във видео, публикувано в ТикТок на 14 август, 2024 г., което вече не е налично в платформата, но е архивирано от Lead Stories тук, с надпис на български, който гласи:

Истината! Палят горите, за да разчистят терени за фотоволтаици

Ето как изглежда публикацията в ТикТок към момента на писане:

Screenshot 2024-08-22 000721.png

(Източник: ТикТок екранна снимка, направена в четвъртък, 22 август 22:07:23 2024 UTC)

През юли и август 2024 г. България е засегната от множество пожари (архивирано тук), които са унищожили (архивирано тук) десетки хиляди декари земи и гори. По данни на Европейската информационна система за горски пожари (EFFIS), България (архивирано тук) се нарежда на второ място (архивирано тук) в Европа за тази година. Количеството пожари разкриват проблем с липсата (архивирано тук) на техника за справяне с бедствията, поради което България задейства Механизма за гражданска защита на Европейския съюз.

Информация, публикувана (архивирано тук) на уебсайта на Изпълнителната агенция по горите на 10 юли 2024 г., показва, че от възникналите 211 горски пожара от началото на 2024 г., от тях 56 процента са причинени от човешка небрежност. По време на изслушване в парламента на 17 юли 2024 г. относно възникналите пожари в страната, министърът на земеделието и храните Георги Тахов (архивирано тук) цитира същите данни (архивирано тук). Според Тахов, 80 процента от горските пожари са започнали извън горските територии.

Невярното твърдение, че горските пожари в България са предизвикани, за да се осигурят терени за изграждане на фотоволтаични системи се разпространява широко в социалните мрежи и уебсайтове (архивирано тук, тук и тук). Първоизточник на тази публикация е сайтът Narod.bg, който според съдържанието на публикацията споделя твърдение на бившият министър на земеделието Меглена Плугчиева (архивирано тук) пред Българска Национална Телевизия (БНТ):

(Източник: ТикТок екранна снимка, направена в петък, 23 август 19:28:10 2024 UTC)

В предаването "Денят започва" (архивирано тук) на БНТ от 14 август 2024 г. г-жа Плугчиева прави анализ на политическата ситуация в страната и работата на служебния кабинет, включително мерките, които са били взети от правителството във връзка с пожарите в страната. В 5:07 минута на интервюто, тя споделя следното:

Специално за системата за горите, мога само да кажа, че задължително трябва да се направи една много голяма програма за залесяване и възстановяване, защото това са тежки екологични последици. Категорично да се затвори вратата в Закона за горите, изгорените площи да не се допуска да се предават за изграждане на фотоволтаични паркове, а задължително да бъдат възстановени.

На въпрос на водещата дали съществува такава практика (за изграждане на фотоволтаични системи върху опожарени горски площи), Меглена Плугчиева изразява мнение, че в Закона за горите "има такава опасна възможност и тя трябва да бъде затворена". Следва да се отбележи, че в цялото интервю липсва категорично твърдение от страна на Меглена Плугчиева, че горските пожари са умишлени, за да се осигурят терени за фотоволтаични системи в България. Поради това заглавието на публикацията, показано и във видеото, може да се приеме за подвеждащо. Изразявайки своето лично мнение, тя твърди единствено, че съществува риск, но не и че съществува практика в нарушаването на закона за горите в тази връзка, както се внушава в ТикТок видеото.

На 28 август 2024 г., в отговор на запитване на Lead Stories от Пресцентъра на Министерство на земеделието и храните заявиха:

Законът за горите предвижда изрична забрана за промяна на предназначението на опожарени терени за срок от 20 години след опожаряването, а реализацията на инвестиционни намерения не е възможна без промяна на предназначението.

Законът за горите (архивирано тук) в България има за цел опазването, стопанисването и ползването на горските територии. Текстовете, които уреждат този въпрос, са в сила от приемането на закона през 2011 г. В член 73, алинея 2, Законът за горите гласи:

(2) Забранява се промяна на предназначението на поземлени имоти в горски територии за срок 20 години след опожаряването им.

Забраната не се прилага, когато промяната на предназначението е свързана с отбраната или сигурността на страната; изпълнението на инвестиционни проекти, одобрени с решение на Министерския съвет; изпълнение на инвестиционни проекти за нужди на общината, одобрени с решение на Общинския съвет. След опожаряване, промяната в предназначението на горските площи се регулира от следните законови аспекти:

  1. Опазване и увеличаване на горските площи: Законът подкрепя опазването на горите и насърчава увеличаването на горските територии.
  2. Поддържане на екосистемните функции: Законът гарантира поддържането на екосистемните, социалните и икономическите функции на горските площи.
  3. Производство на дървесина и недървесни продукти: Законът цели природосъобразно стопанисване на горските територии, което включва увеличаване на производството на дървесина и други горски продукти.
  4. Биологично разнообразие и рекреация: Законът се стреми да поддържа биологичното разнообразие и да осигури възможности за отдих на населението.
  5. Баланс между интересите: Законът търси баланс между обществените интереси и собствениците на горски територии.

Точните процедури и изисквания се определят в подзаконови актове и наредби (архивирано тук), които допълват Закона за горите. Въпреки, че Законът ясно постановява, че промяна на предназначението на поземлени имоти в горски територии след опожаряване може да се случи само и единствено с решение на Министерския съвет или на Общинския съвет, на 9 август 2024 г. на брифинг от Народното събрание, представители от партия „Възраждане" предлагат промени в Закона за горите. Предложението (архивирано тук) забранява отдаването на опожарени горски територии за проекти за производство на електроенергия от фотоволтаични паркове и вятърни електроцентрали.

През юни 2024 г. Европейската комисия издава препоръки (архивирано тук) към България за намаляване на зависимостта от изкопаеми горива и ускоряване на прехода към чиста енергия, по-специално чрез преминаване към възобновяема енергия в централното отопление и разгръщане на вятърните инсталации. В страната се наблюдава нарастване на интереса към слънчевата енергия, и правителството предприема стъпки за преназначаване (архивирано тук) на въглищни земи за изграждане на слънчеви електроцентрали. Това е важна стъпка към устойчива и възобновяема енергия, без да се нарушава природата чрез изгаряне на гори.

Екипът на Lead Stories нееднократно е опровергал неверни твърдения, свързани с темата за пожарите в България, които може да разгледате тук и тук.

Искате ли да информирате и други за достоверността на тази история?

Вижте кой го споделя (може дори да са ваши приятели...) и оставете линк в коментарите.:

За Нас

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories е уебсайт за проверка на факти, който винаги търси най-новите неверни, подвеждащи, измамни или неточни истории, видеоклипове или изображения, които са станали вайръл в интернет.
Забелязали сте нещо? Информирайте ни!.

Lead Stories е:


Най-Четени

Най-Нови

Споделете вашето мнение