Проверка На Факти: Българският Политик Пеевски НЕ Планира Да Демонтира Историческия Паметник Шипка

проверка на факти

  • от: Lead Stories автор
Проверка На Факти: Българският Политик Пеевски НЕ Планира Да Демонтира Историческия Паметник Шипка Измислица

Вярно ли е, че лидерът на партия Движение за права и свободи (ДПС) е казал, че ще премахне паметник, посветен на освобождението на България от османско владичество? Не, не е вярно: Няма доказателства в подкрепа на твърдението, че Делян Пеевски е заявил, че иска да премахне паметника на Шипка, или че има нещо общо с решението на властите за премахването на паметника на Съветската армия по-рано тази година.

Твърдението се появява в ТикТок видео (архивирано тук), публикувано на 15 декември, 2023 г., с надпис, който гласи:

Пеевски, ДПС: Бутнахме паметника на съветската армия! Скоро ще тръгнем и към Шипка, че ми е трън в очите.

Ето как изглежда публикацията в ТикТок към момента на писане:

Screenshot 2024-09-30 at 11.45.28.png

(Източник: ТикТок екранна снимка, направена в сряда, 20 декември 07:23:28 2023 UTC)

Лидерът на българската партия Движение за права и свободи (ДПС), която представлява етническите турци в България и други малцинства, Делян Пеевски (архивиранo тук), не е правил подобно провокативно изказване и не е казвал, че паметникът на Шипка е "трън в очите". На официалния сайт на партията (архивирано тук), както и на официалната им Facebook страница (архивиранo тук), няма намерени такива думи или изказвания от техния лидер.

Няма налични доказателства, официална информация или медийни репортажи от надеждни новинарски сайтове, които да подкрепят това твърдение. Търсене (архивирано тук) на комбинацията от думите „Шипка" и „Пеевски", извършено от Lead Stories на 20 декември 2023 г. чрез Google News, което обхваща хиляди надеждни новинарски източници, не дава резултати, които да потвърдят думите показани в ТикТок видеото.

Паметникът на Шипка (архивиранo тук) символизира българския дух, сила и достойнство и олицетворява освобождението на България от османско владичество. Такова изказване би провокирало силна реакция и отзвук сред българското общество.

Според статия (архивирано тук) от 15 декември 2023 г. на българската онлайн медия Актуално, лидерът на ДПС е единственият политик, който е запазил мълчание и не е направил коментар относно демонтирането на паметника на Съветската армия в София, България.

Решението за премахването на паметника на Съветската армия в София e взето през март 2023 г. от Столичния общински съвет. Според статия (архивирана тук) на сайта на Българското национално радио (БНР), публикувана на 9 март 2023 г., решението e взето с мнозинството на партиите „ГЕРБ-СДС", „Демократична България" и „Патриоти за София", които "възлагат на областния управител да използва правомощията си за преместването на монумента."

В прессъобщение на сайта на Областната администрация София от 12 декември 2023 г. (архивирано тук) се съобщава, че се предприемат стъпки за премахване на паметника на Съветската армия, след като експертна оценка е установила, че в сегашното си състояние паметникът представлява опасност за гражданите.

За Нас

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories е уебсайт за проверка на факти, който винаги търси най-новите неверни, подвеждащи, измамни или неточни истории, видеоклипове или изображения, които са станали вайръл в интернет.
Забелязали сте нещо? Информирайте ни!.

Lead Stories е:


Най-Четени

Най-Нови

Споделете вашето мнение