Проверка На Факти: ФБР НЕ Претърпява Провал В Опита Си Да Идентифицира Човека, Стрелял По Доналд Тръмп

проверка на факти

  • от: Lead Stories автор
Проверка На Факти: ФБР НЕ Претърпява Провал В Опита Си Да Идентифицира Човека, Стрелял По Доналд Тръмп Установен

Претърпява ли ФБР провал в опита си да идентифицира самоличността на човека, който стреля по Доналд Тръмп на 13 юли 2024 г. по време на предизборен митинг в Бътлър, Пенсилвания, и стои ли ЦРУ зад този опит за покушение, опитвайки се да скрие самоличността на извършителя? Не, това не е вярно: Извършителят е установен. В отговор до Lead Stories на 14 юли 2024 г. ФБР потвърди самоличността на лицето, замесено в опита за убийство на бившия президент Тръмп, като 20-годишния Томас Матю Крукс.

Твърдението се появява в ТикТок видео (архивирано тук), публикувано на 14 юли 2024 г. със следния надпис:

ФБР не може да идентифицира човека, стрелял по Тръмп

Щом ФБР не могат да го "идентитифицират" значи е работа на ЦРУ! 🙂 Или на някои от комитетите им, а Ич не са малко. :)

Защо не е заловен? За да не каже кой му е платил за стрелбата

Ето как изглежда публикацията в ТикТок към момента на писане:

Screenshot 2024-07-15 at 14.07.19.png

(Източник: ТикТок екранна снимка, направена в понеделник, 15 юли 11:32:28 2024 UTC)

Екранната снимка на статията, видима под текста в ТикТок видеото, отправило твърдението, съдържа заглавие "Стрелецът по Тръмп е ликвидиран!", по което може да бъде проследена до публикация в българската онлайн медия 'Kritichno'. Търсене с Google (архивирано тук) на комбинацията от думата "критично" и фразата "стрелеца по Тръмп е ликвидиран" намира пълно съвпадение в резултат, който показва, че екранната снимка е направена от статия (архивирано тук), публикувана на 14 юли 2024 г. Информацията, показана в статията, се различава напълно от твърдението в ТикТок видеото. Според публикувания материал името на извършителя на стрелбата срещу Тръмп е известно, а ЦРУ въобще не се споменава.

Извършителят на стрелбата срещу бившия президент е убит (архивирано тук) от Сикрет сървис, след като открива стрелба срещу Доналд Тръмп (архивирано тук), ранявайки го в дясното ухо (архивирано тук), по време на негово изказване на предизборния митинг в Пенсилвания на 13 юли 2024 г.

В изявление (архивирано тук) на 15 юли 2024 г., директорът на Сикрет сървис на САЩ, Кимбърли Чийтъл (архивирано тук), посочва, че стрелецът е неутрализиран от Counter Sniper екип (CS) на агенцията. Според информация (архивирано тук) на сайта на Сикрет сървис, задачата на тези екипи е идентифициране и oграничаване на заплахи на далечни разстояния. Бързото неутрализиране на стрелеца е в отговор на пряка заплаха за живота на бившия президент, ето защо твърдението, че стрелецът умишлено не е заловен жив, е необосновано. Според източници на CBS News, от правоохранителните органи, Counter Sniper екипите са отстранили заплахата в рамките на секунди (архивирано тук).

В официален отговор до Lead Stories на 14 юли 2024 г., Федералното бюро за разследване (ФБР) потвърди самоличността на стрелеца, участвал в опита за убийство срещу бившия американски президент (преведено от английски на български от Lead Stories):

ФБР идентифицира Томас Матю Крукс, 20-годишен, от Бетъл Парк, Пенсилвания, като лицето, замесено в опита за покушение срещу бившия президент Доналд Тръмп на 13 юли в Бътлър, Пенсилвания.

За Нас

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories е уебсайт за проверка на факти, който винаги търси най-новите неверни, подвеждащи, измамни или неточни истории, видеоклипове или изображения, които са станали вайръл в интернет.
Забелязали сте нещо? Информирайте ни!.

Lead Stories е:


Най-Четени

Най-Нови

Споделете вашето мнение