Проверка На Факти: България НЕ Е Заплатила За Чертежи Вместо За Изтребители F-16

проверка на факти

  • от: Lead Stories автор
Проверка На Факти: България НЕ Е Заплатила За Чертежи Вместо За Изтребители F-16 Нови Самолети

Ще получи ли България само чертежи вместо изтребители F-16 срещу парите, които е заплатила по договора със САЩ, докато Украйна получaва 60 такива изтребители безплатно? Не, това не е вярно: Договорът на България е за нови бойни самолети F-16 Block 70, които в момента се произвеждат от компанията Lockheed Martin. Според информация от производителя и изявления на институции и висши военни лица, първите от тези изтребители се очаква да бъдат доставени в България през 2025 г.

Твърдението се появява в ТикТок видео (архивирано тук), публикувано на 18 юни, 2024 г., с надпис български, който гласи:

Украйна ще получи 60 F-16 без пари а ние ще получим за пари само чертежи! Егати и далаверата!

Ето как изглежда публикацията в ТикТок към момента на писане:

Screenshot 2024-06-20 at 14.37.00.png

(Източник: ТикТок екранна снимка, направена в четвъртък, 20 юни 11:41:19 2024 UTC)

Препратката в твърдението, че България ще получи само чертежи вместо изтребители срещу парите си, е често използвана от противниците на закупуването от държавата на F-16 Block 70 от САЩ. Използването на подобна терминология от критиците на сделката може да бъде проследено години назад. В свое изказване (архивирано тук) пред Народното събрание през 2019 г., депутатът от Българската социалистическа партия (БСП) Румен Гечев (архивирано тук) заявява:

Към момента F-16 Blok 70 е на чертожната дъска. Такъв самолет няма. Това е единственият самолет в света към момента, който, колеги, е напълно невидим. Никой не може да го види, тъй като той не е окомплектован, той не лети никъде.

На 16 януари 2024 г., информационният център на Министерство на отбраната на Република България съобщава (архивирано тук), че началникът на отбраната на България, адмирал Емил Ефтимов (архивирано тук), е заявил в предаване (архивирано тук) по Българската национална телевизия (БНТ) от същия ден, че първите осем американски изтребители F-16 ще бъдат получени от България през 2025 г. Адмирал Афтимов още добавя, че по време на посещението си в завода на Lockheed Martin в Южна Каролина, българската делегация е видяла, че поръчката се изпълнява и самолетите са "на различен етап на завършване."

На 19 юли 2019 г., Народното събрание на Република България приема (архивирано тук) на първо и второ четене законопроекта за ратификация на международен договор (LOA) BU-D-SAB "Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка" (F-16 Block 70 aircraft and associated support), който ясно упоменава, че става въпрос за придобиване на нов тип бойни самолети за българските Военновъздушни сили, а не само чертежи, както и още няколко договора свързани с боеприпаси, материали и услуги, обслужващи поръчаните самолети.

През 2022 г. е гласувано Изменение и допълнение № 1 (архивирано тук) на същия международен договор (LOA) BU-D-SAB, позволяващ закупуването на още осем изтребители F-16 Block 70 (архивирано тук), а през 2024 г., е гласувано Изменение и допълнение № 2 (архивирано тук) по същия договор, което не подменя договора за получаване на бойни самолети с чертежи.

Според информация от текста на законопроекта за ратифициране на международен договор за Изменение и допълнение № 2, който е достъпен (архивирано тук) като документ за изтегляне от уебсайта на Народното събрание, договорът включва корекции на срокове за доставка, финансови корекции за адекватно финансиране, както и промени в доставчиците поради технологични или пазарни промени. Според текста в документа:

Подписаният международен договор за Изменение и допълнение № 2 към (LOA) BU-D-SAB не намалява или стеснява заявените от българката страна изисквания за способности на оръжейната система F-16 Block 70 и осигурява възможности за оптимизиране на доставките от страна на САЩ.

Първоначално доставката на първите новопроизведени самолети е била планирана (архивирано тук) за 2023 г., но впоследствие срокът за доставяне е удължен заради непредвидени забавяния, причинени от възникването на COVID-19 пандемията. Поради това удължаване, България се очаква да получи първите бройки изтребители през 2025 г.

В свое интервю (архивирано тук) за Българско национално радио (БНР) от 30 април 2024 г., началникът на Военновъздушните сили на България, генерал - майор Димитър Петров (архивирано тук), потвърждава, че първите самолети F-16 ще пристигнат в България през 2025 г.

Според информацията, публикувана на уебсайта на Lockheed Martin на 16 януари 2024 г. (архивирано тук), отразяваща посещението на тогавашния министър на отбраната на България Тодор Тагарев (архивирано тук), седем от поръчаните от България изтребители F-16 Block 70 са в различни стадии на завършване, като се очаква тестовият полет на първия произведен за България изтребител F-16 Block 70 да се състои през 2024 г.

Друга проверка на факти, извършена от екипа на Lead Stories, свързана с поръчаните от България F-16 Block 70, могат да бъдат видени тук и тук.

За Нас

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories е уебсайт за проверка на факти, който винаги търси най-новите неверни, подвеждащи, измамни или неточни истории, видеоклипове или изображения, които са станали вайръл в интернет.
Забелязали сте нещо? Информирайте ни!.

Lead Stories е:


Най-Четени

Най-Нови

Споделете вашето мнение