Проверка На Факти: Снимка НЕ Показва Чеченски Войници С Български Знамена, Заминаващи За Украйна

проверка на факти

  • от: Lead Stories автор
Проверка На Факти: Снимка НЕ Показва Чеченски Войници С Български Знамена, Заминаващи За Украйна Руски Знамена

Показва ли видео в ТикТок снимка на чеченски военни части с български знамена, които се подготвят за заминаване в Украйна? Не, това не е вярно: Показаните във снимката флагове са руски, а не български. Оригиналното видео, от което е взета снимката, съдържа кадри, които показват пълно съвпадение на елементи в сцените с показаните различни по цвят знамена, доказвайки, че знамената са руски, а визуалната прилика с българския национален флаг в някои кадри се дължи на промени в цветовата гама, различна от оригиналната.

Твърдението се появява в ТикТок видео (архивирано тук), публикувано на 30 май, 2024 г., с надпис български, който гласи:

Чеченците на Кадиров веят българското знаме 🇧🇬🇷🇺

Ето как изглежда публикацията в ТикТок към момента на писане:

Screenshot 2024-06-05 at 11.25.03.png

(Източник: ТикТок екранна снимка, направена в сряда, 5 юни 08:36:41 2024 UTC)

Снимката, както и видеото, от което е направена, се разпространяват в множество български канали в различните социални мрежи, както може да се види тук и тук (архивирано тук и тук). Много от тези публикации са придружени от твърдението, че показаните чеченски войници, строени преди заминаването им в края на май 2024 г. и включването им в бойните действия на страната на Русия в Украйна, държат в ръцете си български знамена.

Google търсене (архивирано тук) на комбинация от думи и цифри "yrov + 95 + chechens" на текста и цифрите "YROV_95", видими в горния ляв ъгъл на показаната във ТикТок видеото снимка, намира резултат, който показва, че този текст е част от името на официалния Телеграм канал "Kadyrov_95" (архивирано тук) на чеченския лидер Рамзан Кадиров (архивирано тук). Прегледът на канала намира видеото (архивирано тук), от което е направена снимката, използвана в твърдението. Видеото е публикувано на 29 май 2024 г. и показва чеченски войници малко преди да бъдат дислоцирани в Украйна.

Важно е да се отбележат приликите между руския национален флаг (архивирано тук), който е съставен от цветовете бяло, синьо и червено, и българския (архивирано тук), който е със сходни цветове, бяло, зелено и червено. Ето защо, при преглед на видеото, споделено от канала на Кадиров, могат да се установят кадри със знамена, които притежават цветове, близки до тези на българския флаг. Но при внимателно разглеждане на целия заснет материал, може да се установи, че това са руски знамена, показани в друга цветова гама, различна от оригиналната, която е променила синия цвят на руските знамена в цветова гама по близка до зеления цвят, отколкото до синия.

Сравнение на ключови елементи от видеото, показващи едни и същи знамена в различна цветова гама, доказва, че чеченските военни части, заминаващи да се включат на страната на Русия срещу Украйна, са обозначени с отличителните знаци на руската армия. Също така, развяваните от тях знамена са руски, а не български.

Екипът на Lead Stories направи сравнение на някои от тези сцени, което показа пълно съвпадение на сравняваните визуални елементи. Както може да се види по-долу, на кадъра отляво преобладава зеленият цвят, докато на кадъра вдясно цветовете ясно показват, че въпросният цвят е син и показаният флаг е на Русия, а разликата е единствено в цветовата гама.

New Project-8.jpg

(Източник: Телеграм, екранна снимка, направена в сряда, 5 юни 08:42:18 2024 UTC)

Второ сравнение на кадри от видеото показва съвпадение на множество елементи в сцени със знамената, определени в твърдението като български. Резултатът от това съпоставяне показва, че реалният цвят е син и е един от трите цвята на руското знаме, а не зелен както е при българското знаме, както може да се види по-долу:

New Project 2.jpg

(Източник: Телеграм, екранна снимка, направена в сряда, 5 юни 09:14:23 2024 UTC)

В дългото 2:28-минутно видео публикувано в Телеграм канала на Кадиров, в което се говори на руски език, никъде не се споменава за България или българския флаг.

В същия Телеграм канал може да се видят много подобни видеа на заминаващи чеченски части, изпратени по сходен начин. На всички от тях се вижда присъствието на руски и чеченски знамена, както може да бъде видяно тук и тук (архивирано тук и тук). Тези видеа не съдържат такива изменения в цветовата гама, но подобни промени в цветовете може да се наблюдават в предходното видео, публикувано в същия канал на 20 май 2024 г. Видеото, показващо заминаването на чеченски военни части в Украйна, е заснето или в последствие обработено в сходна цветова гама и стил с видеото на което е базирано твърдението, както може да бъде видяно тук (архивирано тук).

Други проверки на факти, в които екипът на Lead Stories опровергава твърдения, свързани с Кадиров и чеченците, свързани с България, могат да бъдат видяни тук и тук.

За Нас

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories е уебсайт за проверка на факти, който винаги търси най-новите неверни, подвеждащи, измамни или неточни истории, видеоклипове или изображения, които са станали вайръл в интернет.
Забелязали сте нещо? Информирайте ни!.

Lead Stories е:


Най-Четени

Най-Нови

Споделете вашето мнение