Проверка На Факти: Метеорологична Карта НЕ Показва Резултата От Действието На Климатично Оръжие

проверка на факти

  • от: Lead Stories автор
Проверка На Факти: Метеорологична Карта НЕ Показва Резултата От Действието На Климатично Оръжие Гореща Вълна

Показва ли метеорологична карта резултат от действието на климатично оръжие над Украйна и части от Европа, използвано след провала на всички други видове военни средства? Не, това не е вярно: Въпросната карта показва горещ период от юли 2024 г., в резултат на навлизащ горещ въздух от Балканите и Африка. Показаната гореща вълна е част от тенденция на повишаване на глобалната температура с рекордни измерени стойности за всички месеци през първата половина на 2024 г.

Твърдението се появява в ТикТок видео (архивирано тук), публикувано на 17 юли, 2024 г., със следния надпис:

Тактика на ХАрпожарена земя: като оръжията ти по въздух, вода, земя, медии и кибер не работят и само климатичното ти остане

Ето как изглежда публикацията в ТикТок към момента на писане:

Screenshot 2024-08-08 at 12.49.14.png

(Източник: ТикТок екранна снимка, направена в четвъртък, 8 август 09:51:52 2024 UTC)

Търсене в Google на снимката от ТикТок видеото намира резултат (архивирано тук), който показва, че това е климатична карта, отразяваща метеорологични данни за Европа, включително и част от Северна Африка и Украйна. Линкът към търсенето вече не е наличен, но е архивиран от от Lead Stories тук. Информацията, видима на въпросната карта, показва, че данните обхващат периода 12-19 юли 2024 г., а произходът на изображението e публикация (архивирано тук) в 'Climatebook' от 11 юли 2024 г. Превод чрез Google Translate на гръцкия текст от публикацията показва, че климатичната карта посочва регионите, които се очаква да бъдат засегнати от продължителна и гореща вълна за въпросния седемдневен период.

Според заместник-началника на отдела за метеорологични прогнози в Украинския хидрометеорологичен център Наталия Холения (архивирано тук), цитирана в статия (архивирано тук) на украинската медия News Ukraine от 11 юли 2024 г., причината за горещото време обхванало Украйна е топла въздушна маса, която се придвижва от Балканите и идва от Африка.

Тази топла вълна е причина и за горещото време над част от Европа през голяма част от юли 2024 г. Според публикация (архивирано тук) в Severe Weather Europe от 15 юли 2024 г., продължителната гореща вълна се дължи на образуването на топлинен купол (архивирано тук), който по-късно се наблюдава и над Западна Европа и става причина (архивирано тук) за възникването на екстремни температури във Франция по време на олимпийските игри. Д-р Фридерике Ото (архивирано тук), климатолог от Империъл Колидж Лондон, цитирана от The Guardian в статия (архивирано тук) от 31 юли 2024 г., свързва горещото време по време на олимпиадата с климатичните промени.

Горещата вълна, показана на климатичната карта, е част от глобалната тенденция на регистрирани рекордни средномесечни и средногодишни температури. Програмата на Европейския съюз за наблюдение на Земята, Коперник, определя (архивирано тук) април 2024 г. като най-топлия април откакто се извършват подобни отчитания. Данни на National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) показват, че глобалните температури през май (архивирано тук) и юни (архивирано тук) 2024 г. са най-високите за тези месеци от началото на водената статистика. Научен анализ (архивирано тук) на Climate Central за юни 2024 г. показва, че измерените рекордни температури за този месец могат да бъдат свързани с климатичните промени. Подобна тенденция за 2024 г. се наблюдава и през януари (архивирано тук), февруари (архивирано тук) и март (архивирано тук), като данните показват рекордни глобални стойности за всички тези месеци.

Данни (архивирано тук) на NASA за измерваната глобална дневна температура показват, че на 22 юли 2024 г. е бил регистриран температурен рекорд, като денят е бил най-горещият в историята от както се извършват измервания, надминавайки рекорда от юли 2023 г. Според NOAA, статистиката за САЩ за последното столетие показва, че средните годишни температури са се увеличили, като за периода 2013-2023 г. са отчетени (архивирано тук) десетте най-топли години от както се правят такива измервания.

Други проверки на фактите на Lead Stories свързани с климата можете да намерите тук и тук.

За Нас

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories е уебсайт за проверка на факти, който винаги търси най-новите неверни, подвеждащи, измамни или неточни истории, видеоклипове или изображения, които са станали вайръл в интернет.
Забелязали сте нещо? Информирайте ни!.

Lead Stories е:


Най-Четени

Най-Нови

Споделете вашето мнение