Проверка На Факти: Течът На Радиоактивна Вода От АЕЦ Козлодуй НЕ Е 30 Кубика И НЯМА Връзка С Горивото На Уестингхаус

проверка на факти

  • от: Lead Stories автор
Проверка На Факти: Течът На Радиоактивна Вода От АЕЦ Козлодуй НЕ Е 30 Кубика И НЯМА Връзка С Горивото На Уестингхаус Човешка Грешка

Вярно ли е, че инцидентът в АЕЦ "Козлодуй" е бил скрит от обществото и 30 кубика радиоактивна вода е изтекла от централата в резултат на зареждането на ново гориво от Уестингхаус? Не, не е вярно: В АЕЦ "Козлодуй" е станал инцидент с изтичане на радиоактивна вода в хермозоната на 6-ти блок, но обемът на изтеклата вода обаче е 8 кубика, а не 30. Ръководството на АЕЦ "Козлодуй" направи изявления по темата и потвърди, че горивото от Уестингхаус в 5-ти блок работи на 100% безпроблемно.

Твърдението се появява в ТикТок видео (архивирано тук), публикувано на 22 юни 2024 г. Коментарите на разказвача са следните:

След зареждане на гориво от Уестингхаус започнаха мистериозни инциденти. 30 тона радиоактивна вода. И на всичкото отгоре крият. Доживотен затвор!

Ето как изглежда публикацията в ТикТок към момента на писане:

Screenshot 2024-06-26 213517 - 1.png

(Източник: ТикТок екранна снимка, направена в сряда, 26 юни 19:36:29 2024 UTC)

На 25 юни 2024 г. в предаването (архивирано тук) по BTV "Лице в лице", директорът на АЕЦ Валентин Николов (архивирано тук) уточни, че има изтичане в шести блок на АЕЦ, но на 8, а не 30 кубически метра радиоактивна вода, заради човешка грешка, а отговорният служител за инцидента е отстранен от длъжност. Той потвърждава, че няма опасност нито за хората в централата, нито за околната среда и че водата не е напускала тази зона и това не е първата авария, в която има изтичане. Валентин Николов заявява, че отскоро пети блок работи със свежо американско гориво. По думите на Николов, инцидентът няма връзка с употребата на ново гориво от Уестингхаус:

Това е другият блок, държа да уточня (5-ти блок). В момента той работи на 100%. Работи идеално, не виждаме никакъв проблем. В момента работят две системи за вътрешен реакторен контрол - едната е старата руската, другата е BEAНевярното твърдението, че от АЕЦ "Козлодуй" са изтекли 30 кубика радиоактивна вода, но инцидентът е скрит от обществеността и е свързан с употребата на свежо американско гориво от Уестингхаус, се разпространява широко в социалните мрежи в България (архивирано тук и тук).

На 15 юни 2024 г. шести блок на АЕЦ „Козлодуй" е спрян (архивирано тук) за изпълнение на планови превантивни ремонтни дейности. Причината за спирането са констатираните по време на експлоатация неизправности в маслената система на блочния трансформатор 24/400kV (неядрената част на блока), както и индикации за пропуск на топлоносител в парогенератора.

Дни по-късно става ясно, че в хермозоната на шести блок на АЕЦ „Козлодуй" е имало изтичането на радиоактивна вода. Случаят придоби висока популярност след коментари от страна на експерта по ядрена енергетика Георги Касчиев (архивирано тук), който съобщи (архивирано тук), че при тест на парогенератора в шести блок са изтекли 30 кубически метра радиоактивна вода, но няма опасност за населението и околната среда и няма увеличение на радиационния фонд.

На 21 юни 2024 г. зам.-изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Андрей Красночаров прави изявление (архивирано тук) пред информационна агенция Фокус по повод инцидента:

Наистина беше допусната грешка при събиране на схема за дрениране и това доведе до преливане на една част от водата навън, т.е. в помещенията на херметичния обем на блока. Това е неприятно като случай, но не води до никакви опасности и последствия, тъй като в самите помещения, в които се намира въпросното оборудване са предназначени точно за това. Тоест - течът бе почистен след това и нямаше никакво допълнително облъчване на персонала, тъй като организацията беше проведена под стриктен контрол.

Андрей Красночаров още допълва, че няма повод за никакви притеснения и такова събитие не подлежи на докладване в Агенцията за Ядрено Регулиране (АЯР) (архивирано тук), но АЕЦ "Козлодуй" е уведомила регулатора и са взели необходимите мерки за отстраняване на последствията.

CON, която е американска. И двете системи дават абсолютни всички данни. Мога да Ви уверя, че всичко е нормално. Дано пуснем 6-ти блок скоро, той вече е в готовност между другото, открили сме дефектите, всичко е направено, за да го пуснем и да заработи нормално.

На 25 юни 2024 г. служебният министър на енергетиката Владимир Малинов (архивирано тук) заяви пред БНР (архивирано тук), че ремонтът на 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" върви по план:

Доколкото знам, в събота заместник-директорът на АЕЦ е излязъл пред медиите и е успокоил, че няма радиоактивна опасност за работниците и служителите, не е имало изтичане на радиоактивни води в Дунав и е уведомена Агенцията за ядрено регулиране и няма никаква опасност за населението.

Lead Stories вече опроверга твърдениято, че ядреният реактор Уестингхаус AP1000 не е миниатомна бомба и че ядрената катастрофа в Чернобил не е американски заговор за инсталиране на опасни ядрени реактори в България.

За Нас

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories е уебсайт за проверка на факти, който винаги търси най-новите неверни, подвеждащи, измамни или неточни истории, видеоклипове или изображения, които са станали вайръл в интернет.
Забелязали сте нещо? Информирайте ни!.

Lead Stories е:


Най-Четени

Най-Нови

Споделете вашето мнение