Проверка На Факти: Ядрената Катастрофа В Чернобил НЕ Е Американски Заговор За Инсталиране На Опасни Ядрени Реактори В България

проверка на факти

  • от: Lead Stories автор
Проверка На Факти: Ядрената Катастрофа В Чернобил НЕ Е Американски Заговор За Инсталиране На Опасни Ядрени Реактори В България Няма Заговор

Аварията в атомната електроцентрала в Чернобил през 1986 г. част ли е от американска схема за опустошаване на Европа и управление на света, а плановете за инсталиране на американски ядрени реактори в България заплаха ли са за нова ядрена катастрофа? Не, това не е вярно: aварията в Чернобил е най-тежкият ядрен инцидент в историята, който се случи на 26 април 1986 г. в Съветския съюз. Причина за инцидента са серия от грешки и недостатъци в дизайна и управлението на реактора. България си сътрудничи с американската компания Уестингхаус за инсталирането на реактори AP1000 в АЕЦ Козлодуй, в съответствие с целите на България за чиста енергия. Ядрената технология се счита за сигурна, с напълно пасивни системи за безопасност и модулен дизайн на конструкцията, а реакторите вече работят в различни страни, включително Китай, като се обмисля внедряването им и в други държави от Централна и Източна Европа. Въпреки че всяка ядрена технология носи риск, съществуват строги международни стандарти и процедури за безопасност, които се следват, за да се минимизира този риск.

Твърдението се появява в TикТок видео (архивирано тук), публикувано на 24 март, 2024г., с надпис, който гласи:

България следващ Чернобил?

Коментарите на разказвача са следните:

Американският атентат в Чернобил. Гадовете го направиха спрямо метеорологичните прогнози за разпространение на вятъра. Първо унищожават Сакндинавските страни, след това се разпространява към Централна Европа, унищожава Франция и Германия, унищожава Англия, унищожава Италия и Балканите и фалиралите американци стават господари на света. Това беше планът. Американският атентат в Чернобил не беше насочен срещу СССР, а срещу Европа. Сега готвят нов ядрен атентат. Познайте къде ще бъде? България. Ще ни инсталират реактори на Уестингхаус, фалирала компания с един от най-ненадежните реактори, отхвърлени от цяла Европа, с най-ниско ниво на защита, провалили се неколкократно в САЩ...При Чернобил, руснаците спасиха Европа. Нещата можеха да бъдат един милион пъти по-лоши, но гръмне ли Уестингхаус в Белене, спасение няма да има...

Tака изглежда ТикТок публикацията във времето на писане на историята:

Schermata 2024-04-22 alle 16.36.16.png

(Източник: ТикТок екранна снимка, направена в сряда, 27 март, 18:31:52 2024 UTC)

Твърдението, че аварията в Чернобил е американски заговор, насочен срещу Европа, не е подкрепено от никакви достоверни исторически или научни доказателства. Аварията в Чернобил (архивирано тук) се случи на 26 април 1986 г. и е една от двете най-тежки ядрени аварии оценени със седем - максималната тежест по международната скала на ядрените събития (другата ядрената катастрофа е в АЕЦ Фукушима през 2011г.). Катастрофата в атомната електроцентрала в Чернобил, близо до град Припят в Съветския съюз, се случва поради комбинация (архивирано тук) от конструкционните недостатъци на реактора и зле обучен персонал. Техниците от блок 4 провеждат необмислен eксперимент (архивирано тук), като деактивират системите за безопасност и премахват повечето управляващи реакцията контролни пръти, докато реакторът работи на 7% мощност. Това води до неконтролируема верижна реакция, причиняваща експлозии вътре в реактора и огнена топка, която издухва капака на реактора, освобождавайки радиоактивен материал в атмосферата. Случва се и частично разтопяване на ядрото.

Ситуацията се влошава допълнително и от нивата на секретност (архивирано тук), тъй като СССР не уведомява света за случилото се. Шведските власти правят връзка между повишените нива на радиация (архивирано тук) в Европа с посоката на вятъра и информират, че някъде в Съветския съюз е станала ядрена авария. Два дни след реалното бедствие, на 28 април 1986 г. Съветският съюз обявява (архивирано тук), че е имало инцидент в Чернобил.

Във връзка с втората част от твърдението, Уестингхаус Електрик Къмпани подписа споразумения (архивирано тук) с българската АЕЦ „Козлодуй", за планирането и изграждането на нови ядрени енергоблокове с AP1000 реактори. Това е стандартна практика в ядрената индустрия и е част от усилията на България да увеличи капацитета си за чиста енергия. Реакторът AP1000 (архивирано тук) е ядрена технология от поколение III+ с напълно пасивни системи за безопасност и модулен дизайн на конструкцията. Понастоящем тя се използва (архивирано тук) в няколко държави, включително Съединените щати и Китай и се разглежда като потенциална възможност в много страни (архивирано тук и тук) в Централна и Източна Европа.

Lead Stories вече опроверга твърдението, че ядреният реактор Уестингхаус AP1000, избран да замени българските реактори, не е миниатомна бомба и не е отхвърлен от всички страни в ЕС.

За Нас

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories е уебсайт за проверка на факти, който винаги търси най-новите неверни, подвеждащи, измамни или неточни истории, видеоклипове или изображения, които са станали вайръл в интернет.
Забелязали сте нещо? Информирайте ни!.

Lead Stories е:


Най-Четени

Най-Нови

Споделете вашето мнение