Проверка На Факти: Българската Боксьорка Светлана Станева НЕ Е Победена На Олимпиадата В Париж От Мъж

проверка на факти

  • от: Lead Stories автор
Проверка На Факти: Българската Боксьорка Светлана Станева НЕ Е Победена На Олимпиадата В Париж От Мъж Неоснователно

Вярно ли е, че по време на четвъртфинала в категория перо на Олимпиадата в Париж българската боксьорка Светлана Станева загуби мача от тайванката Лин Ю-Тин, която не е редно да се състезава при жените поради съмнения в половата й принадлежност? Не, не е вярно: На четвъртфиналите на Олимпиадата в Париж 2024 тайванската боксьорка Лин Ю-Тин победи с единодушно съдийско решение българката Светлана Станева. Международният олимпийски комитет (МОК) твърдо заявяви, че опасенията са неоснователни и спортистката отговаря на олимпийския стандарт за определяне на пола.

Твърдението се появява в ТикТок видео (архивирано тук), публикувано на 4 август 2024 г. със следния надпис:

Светлана Каменова загуби от видимо по-високия Лин Ю-Тин в доста неравен мач. Лин Ю-Тин е една от състезателките, които не са преминали тестове за полова принадлежност през последните години. Нашето момиче се бори достойно срещу това момче.

Така изглежда публикацията в ТикТок към момента на писане:

Screenshot 2024-08-08 232737.png

(Източник: ТикТок екранна снимка, направена в четвъртък, 8 август 21:27:39 2024 UTC)

Невярното твърдение, че загубата на Светлана Станева в четвъртфиналния боксов мач в категория до 57 кг при жените по време на Олимпийските игри в Париж се дължи на факта, че противничката й не е от женски пол, се разпространява широко в социалните мрежи в България (архивирано тук, тук и тук).

По време на четвъртфинала в категория до 57кг, Лин Ю-Тин (архивирано тук) победи Светлана Каменова Станева (архивирано тук) с единодушно съдийско решение (архивирано тук), осигурявайки медал за Тайван. Противоречието се съсредоточава около допустимостта на пола. Станева направи символ „X" с пръсти, намеквайки за своите „XX" хромозоми, поставяйки под въпрос предполагаемите „XY" хромозоми на Лин.

Както Лин, така и алжирската боксьорка Имейн Хелиф (архивирано тук), бяха дисквалифицирани на Световно първенство по бокс за жени в Ню Делхи 2023 г., тъй като Международната боксова асоциация (IBA) (архивирано тук) ги обяви за недопустими. В интервю за BBC, главният изпълнителен директор на IBA, Крис Робъртс (архивирано тук) казва, че мъжки XY хромозоми са открити и в "двата случая" (архивирано тук). Международният олимпийски комитет (МОК) изрази съмнение относно надеждността на тези тестове, а Лин Ю-Тин обвини IBA в умишлено (архивирано тук) таргетиране с фалшиви тестове. Първоначално решението за дисквалифициране е взето от генералния секретар и главен изпълнителен директор на IBA, като Бордът го ратифицира по-късно, но процедурата не е спазена, въпреки че спортистите са се състезавали на високо ниво от години.

Друга проверка на факти на Lead Stories разкрива, че дисквалификацията на двете спортистки на Световното първенство по бокс за жени през 2023 г. се случва под ръководството на руския олигарх Умар Кремльов (архивирано тук), който има връзки с Федерална служба за сигурност на Руската федерация, приемник на КГБ.

В решение, взето на 26 юни 2019 г., по препоръка на Изпълнителния съвет на Международния олимпийски комитет (МОК), сесията на МОК суспендира (архивирано тук) признаването на IBA от страна на МОК. Суспендирането се дължи (архивирано тук) на липса на прозрачност в управлението и опасения относно почтеността и финансирането в рамките на IBA. Въпреки, че има достатъчно основания да оттегли признанието си от IBA в този момент, за защитата на боксьорите и поддържането на бокса като спорт на Олимпийските игри в Токио 2020 г., сесията на МОК предоставя на IBA изключителна възможност да възстанови пълно съответствие с правило 25 (архивирано тук) на Олимпийската харта и Етичния кодекс (архивирано тук) на МОК.

След задълбочено проучване и оценка (архивирано тук), на 22 юни 2023 г. Международният олимпийски комитет (МОК) реши да оттегли (архивирано тук) признаването на Международната боксова асоциация (IBA) като световен управляващ орган в този вид спорт в съответствие с правило 37 от Олимпийската харта (архивирано тук). В резултат на това IBA няма (архивирано тук) да участва в организирането на турнира по бокс за Олимпийските игри в Лос Анджелис през 2028 г.

Говорителят на МОК Марк Адамс (архивирано тук) прочете изявление (архивирано тук) относно турнира по бокс за жени в Париж 2024 г., в което става ясно, че всички спортисти в категория жени, включително въпросните две участнички, отговарят на критериите за допустимост. На Олимпиадата в Токио през 2020 г. са участвали отново и двете боксьорки, като Хелиф се класира пета, а Лин девета в съответните категории:

Боксовата администрация в Париж 2024 г. (PBU) използва боксовите правила от Олимпиадата в Токио през 2020 г. като основа, за да разработи своите разпоредби за Париж 2024. Това трябваше да минимизира въздействието върху подготовката на спортистите и да гарантира последователност между олимпийските игри. Правилата на Токио 2020 се основават на правилата след Рио 2016, които бяха в сила преди спирането на Международната боксова федерация (IBA) от МОК през 2019 г. и последващото оттегляне на нейното признаване през 2023 г.

Видяхме в доклади подвеждаща информация за двеte спортистки, които се състезават на Олимпийските игри в Париж 2024 г. Двете спортистки се състезават в международни състезания по бокс от много години в категорията на жените, включително Олимпийските игри Токио 2020 г., Световни първенства и турнири на Международна боксова асоциация (IBA) и състезания, ограничени за участия от IBA.

Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах (архивирано тук) категорично осъди (архивирано тук) „речта на омразата", насочена към боксьорите Имейн Хелиф и Лин Ю-Тин. Той го описа като „напълно неприемливо" и подчерта, че МОК няма да участва в „политически мотивирана културна война". Фокусът върху пола на жените боксьори привлече вниманието в световен мащаб и Бах твърдо заяви позицията на МОК по въпроса.

Други проверки на фактите на Lead Stories за Летните олимпийски игри през 2024 г. можете да намерите тук.

За Нас

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories е уебсайт за проверка на факти, който винаги търси най-новите неверни, подвеждащи, измамни или неточни истории, видеоклипове или изображения, които са станали вайръл в интернет.
Забелязали сте нещо? Информирайте ни!.

Lead Stories е:


Най-Четени

Най-Нови

Споделете вашето мнение