Проверка На Фактите: Телекомуникационна Наземна Станция Близо До Стара Загора, България НЕ Е Свързана С Илън Мъск Или Неговия Бизнес

проверка на факти

  • от: Lead Stories автор

ИСТОРИЯТА Е АКТУАЛИЗИРАНА: провери за актуализации по-долу.

Проверка На Фактите: Телекомуникационна Наземна Станция Близо До Стара Загора, България НЕ Е Свързана С Илън Мъск Или Неговия Бизнес Вива & Ютелсат

Вярно ли е, че първата българска наземна база на Илън Мъск край Стара Загора е част от глобалисткия план за превръщането на Стара Загора в смарт (умен) град? Не, не е вярно: проектът не е свързан с Мъск или неговия бизнес. Vivacom и Eutelsat Group стартираха четвъртата наземна станция в Европа, позволявайки подобрени комуникационни услуги за свързаност на Eutelsat Group в ниска околоземна орбита (LEO).

Твърдението се появява във видео, публикувано на 17 март 2024 г., което вече не е налично в ТикТок, но е архивриано от Lead Stories тук със следния надпис:

База на Илън Мъск край Стара Загора! Някой знае ли нещо за това?!

В резюме разказвачът казва следното:

Докато спорите коя политическа партия ще ви спаси, аз ще ви кажа, че всички партии заедно имат една цел - да ни унищожат и да направят България част от световния глобалистки концлагер. Това е първата наземна база на Илън Мъск, която се намира близо до Стара Загора, в село Могила. Ето сателитите, които свързват наземната база със сателитите в орбита и информацията отива към суперкомпютър. Неслучайно тази база е в Стара Загора, защото е в центъра на България. Неслучайно ще въведат дигитални пари и има пандемия, PCR тестове, имплантирани наноботове, кемтрейлс, 3D принтери за храна, контролиран достъп до банки, до медии, до всичко.

Ето как изглежда публикацията в ТикТок към момента на писане:

Screenshot 2024-03-25 224149 - 1.png

(Източник: ТикТок екранна снимка, направена в понеделник, 25 март 20:41:51 2024 UTC)

Невярното твърдение се разпространява широко в социалните медии (архивирано под формата на екранни снимки тук и тук, направени от екипа на Lead Stories на 20 август 2024 г.)

Въпросният видеозапис изобразява четвъртата наземна станция в Европа. Тази станция (архивирана тук), стартирана от Vivacom и Eutelsat Group, е една от 35-те станции, работещи по целия свят, които улесняват разширените комуникационни услуги за свързаност на Eutelsat Group в ниска околоземна орбита (LEO). Проектът се изпълнява в обект на Виваком в община Стара Загора. Изграждането на станцията е инициирано от сателитния оператор OneWeb, който се сля с френската компания Eutelsat и сега работи под флага на Eutelsat Group (архивирано тук). Този проект не е свързан с Мъск или негови компании.

Компанията на Мъск, SpaceX (архивирано тук), управлява отделна констелация от сателити, известна като Starlink (архивирано тук), която не е свързана с проекта в Стара Загора. Въпреки че Eutelsat Group и SpaceX предлагат сателитни интернет услуги, те са две различни компании.

Стара Загора в България се развива (архивирано тук) в посока „умен град" чрез внедряване на устойчив обществен транспорт и системи за трафик. Това са местни инициативи за модернизиране на инфраструктурата и осигуряване на устойчивост. Те не са свързани с Мъск или глобалистки план.

Глобалистки план" е термин, който се среща в теориите на конспирацията, както Lead Stories писа по-рано. Lead Stories опроверга няколко неверни твърдения, свързани с тази конспирация тук, тук и тук.

Актуализации:

  • 2024-08-21T10:25:27Z 2024-08-21T10:25:27Z
    Актуализация от 21 август 2024 г.: Добавени са екранни снимки на публикации във Facebook.

Искате ли да информирате и други за достоверността на тази история?

Вижте кой го споделя (може дори да са ваши приятели...) и оставете линк в коментарите.:

За Нас

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories е уебсайт за проверка на факти, който винаги търси най-новите неверни, подвеждащи, измамни или неточни истории, видеоклипове или изображения, които са станали вайръл в интернет.
Забелязали сте нещо? Информирайте ни!.

Lead Stories е:


Най-Четени

Най-Нови

Споделете вашето мнение