Проверка На Факти: На Щатските 100$ Банкноти От 2006 г. НЯМА Надпис „България Над Всичко"

проверка на факти

  • от: Lead Stories автор
Проверка На Факти: На Щатските 100$ Банкноти От 2006 г. НЯМА Надпис „България Над Всичко" Добавен Надпис

Има ли надпис на американските стодоларови банкноти от 2006 г., видим при двестакратно увеличение, който гласи „България над всичко?" Не, това не е вярно: снимката с въпросната банкнота е обработена дигитално и надписът „България над всичко" е добавен допълнително. Доказателство за това е липсата на подобен текст върху оригиналното изображение, както и сериозни разлики в разделителната способност между надписа и останалите елементи в изображението.

Твърдението се появява в ТикТок видео (архивирано тук) публикувано на 13 март, 2024г., с надпис на български, който гласи:

Любопитно!

При двестакратно увеличение на партидата 100 доларови банкноти от 2006 г. се забелязва надпис, гласящ:

"Bulgaria above all"

(България над всичко)!

Българският текст под видеото гласи:

Чия е заслугата за това все още остава загадка! 🇧🇬 🇧🇬 🇧🇬

Ето как изглежда публикацията в ТикТок към момента на писане:

Schermata 2024-04-26 alle 11.39.39.png

(Източник: ТикТок екранна снимка, направена в четвъртък, 16 април 08:21:12 2024 UTC)

Най-ранната поява на това твърдение е Фейсбук публикация (архивирано тук) от 11 март, 2024г. Фейсбук страницата 'България може повече', която е публикувала въпросното твърдение, разпространява съдържание, свързано с България, включително и мийм постове. Публикацията бързо се превръща във вайръл и се споделя в различни социални мрежи, както може да се види тук, тук и тук (архивирано тук, тук и тук), което става повод за появата на конспиративна теория (архивирано тук), свързана с това твърдение.

Надписът „България над всичко" върху стодоларовата банкнота в ТикТок видеото, е поставен върху изображение с много по-ниска резолюция, което става видно от различната степен на детайлност. В сравнение с останалите елементи, надписът се откроява с видимо по-висока резолюция и по-остри контури, докато останалата част от снимката е със съществено по-ниска резолюция, което води до размазани контури и липса на детайли.

Ако увеличим частта от изображението с надписа, всички детайли в този сектор трябва да имат еднаква резолюция. Както става ясно от снимката по-долу, това не е така:

Screenshot 2024-04-15 at 19.59.21.png

(Източник: ТикТок екранна снимка, направена в четвъртък, 16 април 08:38:17 2024 UTC)

Снимката в долния ляв ъгъл в ТикТок видеото е използвана като основа за създаване на изображението с надпис на снимката, вдясно от нея. Безспорно доказателство за това е сравнението на ключови детайли в двете изображения. Според показаните пропорции и размер на изображенията по-долу, надписът трябва да е ясно различим и на снимката вляво, дори и без допълнително увеличение на изображението.

New Project-7.jpg

Заключението на Lead Stories е, че използваната снимка вляво и вдясно е една и съща, но на втората има добавен надпис.

Lead Stories използва ключови думи на английски „us dollar 100 front", в превод "щатски долар 100 лицева страна" в Google търсене (архивирано тук), за да намери снимката на банкнотата от сто долара в пълен размер, използвана в ТикТок видеото. Резултатът (архивирано тук) води до Wikipedia, където същото изображение е налично с много висока разделителна способност от 5532 × 2325 пиксела. Серийният номер на стодоларовата банкнота във видеото съвпада с този на банкнотата от страницата в Wikipedia.

New Project-8 .jpg

(Източник: ТикТок екранна снимка, направена в четвъртък, 16 април 09:24:28 2024 UTC)

При многократно увеличение на изображението в Wikipedia става ясно, че надписът „България над всичко" липсва:

New Project-8  copy.jpg

При други снимки на стодоларови банкноти от 2006г. дори и при по-ниска резолюция, също липсва подобен надпис, както може да бъде видяно тук и тук (архивирано тук и тук).

Искате ли да информирате и други за достоверността на тази история?

Вижте кой го споделя (може дори да са ваши приятели...) и оставете линк в коментарите.:

За Нас

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories е уебсайт за проверка на факти, който винаги търси най-новите неверни, подвеждащи, измамни или неточни истории, видеоклипове или изображения, които са станали вайръл в интернет.
Забелязали сте нещо? Информирайте ни!.

Lead Stories е:


Най-Четени

Най-Нови

Споделете вашето мнение