Проверка На Факти: Пепси НЕ Е Сатанинска Напитка И НЕ Е Свързана С Древноегипетския Бог На Мрака Апеп

проверка на факти

  • от: Lead Stories автор
Проверка На Факти: Пепси НЕ Е Сатанинска Напитка И НЕ Е Свързана С Древноегипетския Бог На Мрака Апеп Мед. Термин

Вярно ли е, че Пепси-Кола е сатанинска напитка, чието име и емблема се свързват с Апеп, древноегипетският бог на хаоса и мрака? Не, не е вярно: Пепси е произведена за първи път през 1893 г. от Кейлъб Брадъм, американски фармацевт, който е нарекъл напитката на медицинския термин за лошо храносмилане „диспепсия", за да изтъкне, че питието подпомага храносмилането. Трицветното лого на Пепси изобразява земното кълбо, което символизира световната популярност на марката и няма връзка с Aпеп или сатанински ритуали.

Твърдението се появява в ТикТок видео (архивирано тук), публикувано на 4 март 2024 г., със следния надпис:

Колко хора изобщо знаят, че Пепси-Кола е сатанизирана напитка... Думата "Pepsi" идва от "Apep", египетският бог на злото, мрака и разрушението. Пепси означава Pep-See (Пеп-Вижда: преведено от английски на български от Lead Stories), а окото на Aпеп е логото. Това е змийско око на логото. Змийското око на Апеп. Знаете ли, че древните египтяни са практикували сатанизми, чиито ритуали са включвали жертвоприношения на деца и канибализъм в името на Апеп.

Ето как изглежда публикацията в TikTok към момента на писане:

Screenshot 2024-03-18 212122 - Copy.png

(Източник: ТикТок екранна снимка, направена във вторник, 19 март 09:29:38 2024 UTC)

Няма исторически доказателства в подкрепа на това твърдение. Пепси е създадена през 1893 г. (архивирано тук) от Калеб Брадъм, фармацевт в Ню Берн, Северна Каролина. Първоначално е известна като „Питието на Брад" и е преименувана на „Пепси-Кола" през 1898 г. (архивирано тук). Името "Пепси" (архивирано тук) е избрано, защото Брадъм смята, че напитката е лек за диспепсия (лошо храносмилане).

Aпеп, известен още като Апофис, (архивирано тук) е древноегипетско божество на мрака и безпорядъка. Той е смятан за най-големият враг на Ра, слънчевото божество, и затова е наречен Враг на Ра, а също и „Господарят на Хаоса" (архивирано тук). Той често се изобразява като гигантска змия.

Древноегипетската религия (архивирано тук), която е сложна и многопластова, няма нищо общо със сатанизма - концепция, произлизаща от християнската теология. Няма исторически доказателства за детски жертвоприношения или канибализъм в името на Апеп или друго египетско божество.

През годините логото на Пепси претърпява няколко трансформации (архивирано тук), отразявайки еволюцията на марката и американската потребителска култура.

През 125-ата година от съществуването си Пепси отново сменя логото си (архивирано тук), наподобявайки вариантите от 90-те, в съответствие със стратегията си (архивиарно тук) да съчетае историята със съвремието.

За Нас

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories е уебсайт за проверка на факти, който винаги търси най-новите неверни, подвеждащи, измамни или неточни истории, видеоклипове или изображения, които са станали вайръл в интернет.
Забелязали сте нещо? Информирайте ни!.

Lead Stories е:


Най-Четени

Най-Нови

Споделете вашето мнение