Проверка На Факти: Българите НЕ Консумират Радиоактивно Зърно От Украйна

проверка на факти

  • от: Lead Stories автор
Проверка На Факти: Българите НЕ Консумират Радиоактивно Зърно От Украйна Чисти Проби

Kонсумират ли българите украинско зърно, замърсено с радиоактивни материали? Не, това не е вярно: Според българското Министерство на земеделието и храните, продуктите от животински и растителен произход, пристигащи от Украйна, са подложени на строг контрол и инспекции при вноса. До момента не са открити следи от тежки метали и радиоактивни материали във внесената от Украйна продукция.

Твърдението се появява във видео, публикувано на 20 януари, 2024 г., което вече не е налично в ТикТок, но е архивирано от Lead Stories тук с надпис на български, който гласи:

И защо трябва да ядем ядрено украинско зърно, а нашето българското да изхвърляме?

Ето как изглежда публикацията в ТикТок към момента на писане:

Screenshot 2024-06-19 at 12.26.30.png

(Източник: ТикТок екранна снимка, направена в понеделник, 29 януари 07:31:22 2024 UTC)

Според информация от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните (архивирано тук), публикувана на уебсайта на министерството на 3 януари 2024 г., Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) (архивирано тук) е предприела строги мерки и осъществява засилен контрол на храни, растителни и животински продукти, внасяни извън ЕС. Всеки такъв внос, пристигащ в България от Украйна, подлежи на строг контрол и преминава през официална проверка.

Няма доказателства, официална информация или медийни публикации от надеждни новинарски сайтове в подкрепа на твърдението, че вносът на зърно от Украйна съдържа радиоактивен материал. Търсене (архивирано тук) на комбинация от думите „радиация" и „Украинско зърно", извършено на 29 януари 2024 г., с помощта на Google News, в множество достоверни новинарски сайтове, не показа резултат в подкрепа на твърдението.

Това не е първият път, в който БАБХ опровергава неверни твърдения за наличие на тежки метали и радиация във внасяното в България украинско зърно. На 18 септември 2023 г., в сутрешния блок на NOVA телевизия, БАБХ отхвърля официално друго подобно твърдение, заявявайки (архивирано тук), че зърното, внесено от Украйна, подлежи на строг контрол и в нито една от взетите проби не са открити тежки метали или радиация.

Твърдението се разпространява в момент на нарастващо напрежение в аграрния сектор в България, след искане към ЕС от страна на местните производители и фермери в няколко други европейски държави, да наложи вносни мита (архивирано тук) върху украинското зърно, за да се предпази пазарът от пренасищане с украински продукти.

Важно е също така да се отбележи, че част от текста в твърдението е написан неправилно на български език. Формулировката на израза „ядрено украинско зърно", вероятно имащ предвид „радиоактивно украинско зърно", показва ясно, че авторът не е запознат с правилната употреба на българския език.

Други проверки на фактите от Lead Stories, свързани с тази тема, могат да бъдат видени тук и тук.

За Нас

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories е уебсайт за проверка на факти, който винаги търси най-новите неверни, подвеждащи, измамни или неточни истории, видеоклипове или изображения, които са станали вайръл в интернет.
Забелязали сте нещо? Информирайте ни!.

Lead Stories е:


Най-Четени

Най-Нови

Споделете вашето мнение