Проверка на фактите: Евтаназирана Бременна Кобила НЕ Е Част От План На Българските Власти За Унищожаване На Животновъдството

проверка на факти

  • от: Lead Stories автор
Проверка на фактите: Евтаназирана Бременна Кобила НЕ Е Част От План На Българските Власти За Унищожаване На Животновъдството Вирусна Зараза

Вярно ли е, че българските власти съзнателно унищожават животновъдството, както стана ясно с евтаназирането на бременна кобила в разградско село? Не, не е вярно: Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) евтаназира въпросната бременна кобила заради наличието на силно заразна и нелечима болест по конете, известна като инфекциозна анемия. Кобилата е дала положителен тест за болестта два пъти, което принуждава агенцията да предприеме решителни действия за предотвратяване на по-нататъшното разпространение на вируса.

Твърдението се появява във видео, публикувано на 16 ноември 2023 г., което вече не е налично в ТикТок, но е архивирано от Lead Stories тук с надпис:

Спрете геноцида

Авторът споделя следното:

В България се унищожава животновъдството. Целта е геноцид и гладна смърт на българския народ. Какво бих направил в този случай? Ще изолирам кобилата и ще я излекувам по метода на д-р Райх (архивирано тук) и от нейните антитела ще създам ваксина. Толкова е просто, ако не искате да убиете никого.

Така изглежда публикацията в ТикТок към момента на писане:

Screenshot 2023-11-18 221403.png

(Източник: TикТок екранна снимка, направена в събота, 18 ноември 20:14:05 2023 UTC)

Невярното твърдение (архивирано тук и тук), което се разпространява в социалните мрежи в България (архивирано тук), внушава (архивирано тук), че властите умишлено (архивирано тук) унищожават животновъдството в страната. Това твърдение привлича общественото внимание, особено след скорошен инцидент с евтаназирането на бременна кобила от в село Разград след разпоредбите на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) (архивирано тук).

Ето още един подобен пример (архивирано тук) в TикТок от 16 ноември 2023 г. със следния надпис:

Отново започнаха да избиват животните на хората. В село Разград, област Монтана, отнеха кобила, бременна в седмия месец за евтаназия. Пристигат тежко въоръжение, с качулки, с автомати и пред очите на собствениците отвеждат бременната кобила. Без да покажат никакви документи. Убиват я и я заравят в общинско землище до село Мокреш. В каква държава живеем?

Screenshot 2023-11-18 222254.png

(Източник: ТикТок екранна снимка, направена в събота 18 ноември, 20:22:56 2023 UTC)

БАБХ информира, че евтаназията е в резултат на положителен тест за инфекциозна анемия при конете (архивирано тук), потенциално фатална и заразна болест. Въпреки това обяснение много хора протестираха и поискаха повторно тестване. Офисът на БАБХ в Монтана провежда годишни изследвания (архивирано тук) за инфекциозна анемия при конете през есента. За 10 дни ветеринарният лекар е взел 78 проби, като една от тях дава положителен резултат. Наредба № 2 (архивирано тук) на Министерството на земеделието и храните разписва какво трябва да се направи след положителни тестове: докладване, изолиране, лечение и унищожаване на заразени животни или продукти.

В интервю (архивирано тук) за БНР, д-р Людмил Антов, който ръководи отдел „Здравеопазване" в Областната дирекция по безопасност на храните, споделя, че собственикът на кобилата е бил уведомен за необходимостта от евтаназия. Въпреки че втори кръвен тест не е задължителен, ръководството на агенцията се съгласява с искането на собственика, повлияно от обществения натиск. Освен това собственикът е получил покана да се присъедини към екипа на БАБХ по време на доставката на пробата в лабораторията.

В интервю (архивирано тук) за БНР, собственикът на кобилата Румен Борисов (архивирано тук) съобщи, че е бил запознат с процедурите и потвърди, че на всички животни в близост са направени изследвания за инфекциозна анемия. Той споделя, че кръвният тест на кобилата му е бил положителен за инфекциозна анемия. Поради липсата на симптоми, той поискал втора проба, която да бъде анализирана в независима лаборатория.

Вторият тест потвърждава диагнозата, но собственикът на кобилата и обществеността продължават да се противопоставят на БАБХ. Евтанизирането (архивирано тук) се е извършило на 15 ноември 2023 г., което кара собственикът да заведе съдебно дело срещу агенцията.

Други проверки на факти на Lead Stories на твърдения за унищожаване на животновъдни ферми от българските власти може да намерите тук и тук.

Искате ли да информирате и други за достоверността на тази история?

Вижте кой го споделя (може дори да са ваши приятели...) и оставете линк в коментарите.:

За Нас

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories е уебсайт за проверка на факти, който винаги търси най-новите неверни, подвеждащи, измамни или неточни истории, видеоклипове или изображения, които са станали вайръл в интернет.
Забелязали сте нещо? Информирайте ни!.

Lead Stories е:


Най-Четени

Най-Нови

Споделете вашето мнение