Проверка На Факти: В България НЯМА СЗО Биолаборатории и НЯМА Ройтерс Публикация с Такова Твърдение на Лавров

проверка на факти

  • от: Lead Stories автор
Проверка На Факти: В България НЯМА СЗО Биолаборатории и НЯМА Ройтерс Публикация с Такова Твърдение на Лавров  Не Съществува

Вярно ли е, че пo данни на Ройтерс, Сергей Лавров съобщава за наличието на 7 биолаборатории на Световната Здравна Организация (СЗО) в България? Не, това не е вярно: Руският външен министър Сергей Лавров е правил изявления за съществуването на финансирани от САЩ лаборатории в различни държави, твърдейки, че те представляват потенциална заплаха, но няма конкретна публикация на Ройтерс или друг медиен източник, която да потвърждава, че Лавров е споменал за съществуването на седем биолаборатории на СЗО в България. В отговор на запитване от Lead Stories, СЗО отрече да има каквито и да било техни лаборатории в страната.

Твърдението се появява в ТикТок видео (архивирано тук), публикувано на 24 април 2024 г. със следния надпис:

Скандал пред ООН! Лавров: СЗО да признае, че има 7 биолаборатории в България! Ето в кои градове са!! Това предаде Ройтерс! Лавров: Ето в кои български градове има биолаборатории! В София, Плевен, Варна, Бургас, Пловдив, Добрич и Смолян. Имаме доказателства и СЗО трябва да признае пред ООН! Това е геноцид към българската нация!

Така изглежда ТикТок публикацията в момента на писане на историята:Screenshot 2024-05-09 213157.png

(Източник: ТикТок екранна снимка, направена в четвъртък, 9 май, 19:32:00 2024 UTC)

Няма доказателства или информация от достоверни медийни източници, които да подкрепят разпространеното в социалните медии твърдение (архивирано тук и тук), че по данни на Ройтерс Сергей Лавров е съобщил за наличието на 7 биолаборатории на Световната Здравна Организация (СЗО) в България.

Lead Stories направи търсене с ключови думи от твърдението в Google Search на български ("ройтерс лавров 7 СЗО биолаборатории българия") и английски ("reuters lavrov 7 who biolabs bulgaria") (архивирано тук и тук), но не намери достоверни източници в потвърждение.

Официалният правителствен уебсайт на Министерство на външните работи на Русия проследява посещенията и речите на Сергей Лавров (архивирано тук). Търсене (архивирано тук) с ключови думи "lavrov bulgaria biolabs" от твърдението показва, че няма публикувани материали, свързани с твърдението във видеото. Снимката от ТикТок видеото е предоставена на Ройтерс със съответните права за статия от 14 февруари 2022 г. (архивирано тук) със следното заглавие, преведено на български от Lead Stories: Руският министър Лавров призова Путин да даде повече време за дипломация на фона на украинската криза.

Screenshot 2024-05-19 161147.png

(Източник: Ройтерс екранна снимка, направена в неделя, 19 май, 14:11:49 2024 UTC)

Статията, която е от периода преди началото на руската въоръжена агресия срещу Украйна, отново не отговаря на твърдението в ТикТок видеото, а говори за предложението на руския външен министър Сергей Лавров, Русия да продължи дипломатическите усилия за търсене на гаранции за сигурност от Европа и изтъква значението на дипломатическите канали за справяне с опасенията за сигурността.

Няма налични публикации на Ройтерс (архивирано тук) в подкрепа на твърдението, че Сергей Лавров е обявил съществуването на 7 СЗО био-лаборатории в България.

Съгласно Международните здравни насоки (архивирано тук), Световната здравна организация (СЗО) няма право да издава заповеди към държавите или да се намесва в техните решения, включително изграждането на биолаборатории. Взаимоотношенията между СЗО и държавите се основават на сътрудничество чрез насоки и препоръки, които не са задължителни. Обвиненията към СЗО за „действия срещу човечеството", както в гореспоменатото TikTok видео, в което се твърди, че се извършва геноцид срещу българската нация, са обикновено част от руски дезинформационни послания (архивирано тук), които се разпространяват не само в България, но и по целия свят.

В отговор на запитване на Lead Stories към СЗО в България от 14 май 2024 г., ето какво написаха в имейл до нашия екип:

Благодарим ви, че се свързахте с офиса на Световната здравна организация в България. В отговор на вашето запитване, ви информираме, че СЗО не притежава и не управлява никави лаборатории в България.

Screenshot 2024-05-19 213802.png

(Източник: Имейл отговор на СЗО до Lead Stories екранна снимка, направена в неделя, 19 май, 19:38:04 2024 UTC)

Сергей Лавров и други руски дипломати (архивирано тук и тук) са правили изявления за съществуването на финансирани от САЩ лаборатории в различни държави, твърдейки, че те представляват потенциална заплаха, но всички тези твърдения са неоснователни и са били опровергавани многократно от Lead Stories, включително проверката на факти: Пентагонът не е планирал биологични експерименти с български войници.

За Нас

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories е уебсайт за проверка на факти, който винаги търси най-новите неверни, подвеждащи, измамни или неточни истории, видеоклипове или изображения, които са станали вайръл в интернет.
Забелязали сте нещо? Информирайте ни!.

Lead Stories е:


Най-Четени

Най-Нови

Споделете вашето мнение