Проверка На Факти: Всички Основни Езици На Планетата НЕ Произлизат От Древния Български Език

проверка на факти

  • от: Lead Stories автор
Проверка На Факти: Всички Основни Езици На Планетата НЕ Произлизат От Древния Български Език Необосновано

Вярно ли е, че академик Николай Яковлевич Мар, забележителна фигура в областта на лингвистиката, доказва научно, че основните езици на планетата произлизат от древния български език? Не, това не е вярно: въпреки че Мар има значителен принос към лингвистиката, неговата яфетична теория, която предполага, че основните езици на планетата произхождат от общ прародителски език, наречен „яфетичен", се счита за псевдонаучна и спекулативна. Освен това схващането, че всички езици произлизат от древния български език, няма емпирична подкрепа.

Твърдението се появява в ТикТок видео (архивирано тук) публикувано на 6 март, 2024г., с надпис на български, който гласи:

Единственият човек, който е знаел всички 184 езика на света, е академик Николай Яковлевич Мар (1864-1934). Академик Мар доказва научно, че всички основни езици на планетата произлизат от древния български език. Всички по-късни научни открития потвърждават правотата на академик Н.Я.Мар. След 1950 г. Сталин заповядва да се скрият трудовете на академик Мар...Академик Н. А. Мар доказва, че българският език е баща на всички големи световни езици.

Ето как изглежда публикацията в ТикТок към момента на писане:

Screenshot 2024-03-11 212027.png

(Източник: ТикТок екранна снимка, направена в понеделник, 11 март, 18:47:57 2024 UTC)

Невярното твърдение, че Мар е единственият човек, който е владеел 184 езика и е доказал, че всички те произлизат от древния български език, се разпространява в социалните мрежи (архивирано тук, тук и тук).

Мар (1864-1934) (архивирано тук), роден в Грузия историк и лингвист, има значителен принос в областта на лингвистиката. Твърдението обаче, че той е владеел 184 езика е неточно. Въпреки, че Мар наистина е бил полиглот (архивирано тук) и е владеел доста езици, овладяването на всички езици, които се говорят по света, е малко вероятно.

Мар е известен с яфетичната теория (архивирано тук), която е предложил през 20-те години на миналия век. Според нея основните езици на планетата произхождат от общ прародителски език, наречен „яфетичен", а картвелските езици в района на Кавказ са свързани със семитските езици в Близкия изток. Въпреки това, хипотезите на Мар сега се считат за псевдонаучни и спекулативни (архивирано тук). Теорията не определя българския език като протоезик и няма научен консенсус в подкрепа на това твърдение. Идеите на Мар имат влияние в Съветския съюз, но през 1950 г. Йосиф Сталин (архивирано тук) заклеймява яфетичната теория като антимарксистка (архивирано тук).

Езиковата еволюция е сложен процес, повлиян от различни фактори, включително исторически миграции, културни взаимодействия и регионално развитие. Докато българският (архивирано тук) е древен език с богата история, няма емпирични доказателства, които да твърдят, че всички основни езици произлизат от него.

Искате ли да информирате и други за достоверността на тази история?

Вижте кой го споделя (може дори да са ваши приятели...) и оставете линк в коментарите.:

За Нас

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories е уебсайт за проверка на факти, който винаги търси най-новите неверни, подвеждащи, измамни или неточни истории, видеоклипове или изображения, които са станали вайръл в интернет.
Забелязали сте нещо? Информирайте ни!.

Lead Stories е:


Най-Четени

Най-Нови

Споделете вашето мнение