Проверка На Факти: Националният Празник На България, 3 март, НЕ Е Изчезнал От Учебниците За 2 Клас

проверка на факти

  • от: Lead Stories автор
Проверка На Факти: Националният Празник На България, 3 март, НЕ Е Изчезнал От Учебниците За 2 Клас Включен Е

Вярно ли е, че националният празник на България, 3 март, е премахнат от съдържанието на учебниците за втори клас? Не, не е вярно: Трети март е обявен за национален празник на България и заема централно място в учебниците за втори клас.

Твърдението се появява във видео, публикувано на 5 февруари 2024 г., което вече не е налично в ТикТок, но е архивирано от Lead Stories тук със следния надпис:

Докога бе? Докога ще ги търпим..?? 3 март изчезна като официален празник от учебника за втори клас

Ето как изглежда публикацията в ТикТок към момента на писане:

Screenshot 2024-02-08 220418.png

(Източник: ТикТок екранна снимка, направена в четвъртък, 8 февруари 20:04:55 2024 UTC)

Невярното твърдение, че националният празник на България, 3 март, е премахнат от учебниците за втори клас като официален празник се разпространява в социалните медии. Публикациите вече не са налични в платформите, но са архивирани от Lead Stories тук и тук.

3 март е обявен за Ден на Свободата (архивирано тук) и отбелязва Освобождението на България в резултат на Руско-турската Освободителна война 1877-78, което води до възстановяването на българската държавност. Този ден заема централно място в двете налични версии за втори клас на учебниците по „Околен свят" и „Родинознание" на издателство Просвета.

В учебниците на Просвета-София е поместен следният текст:

Всяка страна има свой Национален празник. Той е най-важният официален празник в държавата. Свързан е със значимо събитие от нейната история. Националният празник на Република България е 3 март. На тази дата честваме Освобождението на страната ни от османско иго.

Screenshot 2024-02-08 231539.png

(Източник: екранна снимка от учебник по "Родинознание" за втори клас, bg.e-prosveta.bg, направена в четвъртък, 8 февруари, 21:15:42 2024 UTC)

В учебника по „Родинознание" за втори клас на издателство Просвета Плюс, текстът, свързан с 3 март е както следва:

На 3 март всяка година нашата родина празнува своя национален празник. Датата на националния празник е свързана с освобождаването на България от османска власт. Един от символите на нашата държава е гербът.

Screenshot 2024-02-08 234240.png

(Източник: екранна снимка от учебник по "Родинознание" за втори клас, bg.e-prosveta.bg, направена в четвъртък, 8 февруари, 21:42:43 2024 UTC)

В имейл до Lead Stories от 10 февруари 2024 г. екипът на издателска група „Просвета" заявява:

Благодарим Ви, че се свързахте с нас и ни давате възможност да оборим лъжите, които се разпространяват в интернет, че в учебника по околен свят за 2. клас на Издателство „Просвета - София" с автори Л. Зафирова и С. Лазарова липсва националният празник 3 март.

Урок № 26 включва именно националния ни празник 3 март. Учебникът от няколко години насам не е актуален - децата сега учат родинознание. В учебника по родинознание, който се ползва сега, урок № 26 също е посветен на националния празник 3 март. Нещо повече - авторите коректно са посочили, че всяка държава има официални празници. Сред тях най-важният е националният празник и за България това е 3 март. На следващите страници с цел затвърждаване на знанията има обобщителен урок с календар на официалните празници и 3 март е отбелязан в него.

Безплатен достъп до ПДФ-те на учебниците ни има в Дигиталната страница на МОН, както и в платформата е-просвета.бг. Учебниците са одобрени от МОН и съответстват на учебната програма за съответния клас.

Искате ли да информирате и други за достоверността на тази история?

Вижте кой го споделя (може дори да са ваши приятели...) и оставете линк в коментарите.:

За Нас

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories е уебсайт за проверка на факти, който винаги търси най-новите неверни, подвеждащи, измамни или неточни истории, видеоклипове или изображения, които са станали вайръл в интернет.
Забелязали сте нещо? Информирайте ни!.

Lead Stories е:


Най-Четени

Най-Нови

Споделете вашето мнение